Rusia și India vor să producă în comun armament. Lavrov a discutat, la Moscova, cu ministrul indian de externe

Data publicării:
Serghei Lavrov
Foto: Profimedia Images

Rusia și India urmează să producă în comun echipament militar făcând „progrese concrete” în negocierile pentru această cooperare, a declarat, miercuri, șeful diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, după discuții cu ministrul indian de externe, la Moscova, relatează Reuters.

Serghei Lavrov a declarat într-o conferinţă de presă că o astfel de cooperare este „de natură strategică”, este în „interesul ambelor ţări” şi va contribui la asigurarea securităţii pe continentul eurasiatic.

El a declarat că Rusia a respectat dorinţa Indiei de a-şi diversifica furnizorii de echipamente militare şi că este pregătită să sprijine dorinţa autorităţilor de la New Delhi de a fabrica în India lucrurile de care are nevoie ţara. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că dictatorul Vladimir Putin se va întâlni şi el cu Jaishankar mai târziu, miercuri.

Ministrul indian a declarat că se aşteaptă ca Putin şi premierul Narendra Modi să se întâlnească anul viitor. Jaishankar a mai spus că el şi Lavrov au discutat despre conflictele din Ucraina şi Gaza, precum şi despre comerţul şi investiţiile bilaterale.

India a devenit unul dintre principalii parteneri economici ai Rusiei de când Occidentul a impus în 2022 sancţiuni radicale Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Rusia a redirecţionat o mare parte din exporturile sale de petrol către India şi a intensificat legăturile diplomatice în cadrul grupului de state BRICS, unde ambele ţări sunt membre fondatoare.

Potrivit lui Jaishankar, se aşteaptă ca schimburile comerciale dintre India şi Rusia să depăşească 50 de miliarde de dolari în acest an. El a declarat că India doreşte să semneze un tratat bilateral de investiţii cu Rusia, precum şi un acord de liber schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică, organizația fantomă menită să perpetueze influența regimului criminal de la Kremlin în spațiul ex-sovietic.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri