Aleksei Navalnîi, vizat de o nouă anchetă deschisă de autoritățile ruse

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi, pagina de Facebook
Navalnîi a asigurat că este stabil din punct de vedere psihic şi mental. Foto: Facebook/Alexei Navalnîi

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat din august în Germania după ce a fost vizat, în Rusia, de un atac cu neurotoxina Noviciok, este vizat de o nouă anchetă deschisă de autoritățile de la Moscova. Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat marți seara iniţierea unei investigații pentru „fraude de amploare” care ar fi fost comise de Aleksei Navalnîi, relatează Mediafax.

Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude ridicându-se la 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro).

Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Luni, Serviciul rus al Penitenciarelor l-a somat pe Aleksei Navalnîi, aflat în Germania după atacul neurotoxic din august, să revină urgent în Rusia, în caz contrar riscând să fie arestat pentru încălcarea termenilor unei sentinţe cu suspendare.

Cum a reacționat Aleksei Navalnîi

Opozantul rus a reacționat într-o postare pe Facebook la anunțul făcut marți seara de Comitetul rus pentru Investigații. „Vreți să vedeți cum arată isteria lui Putin? Intrați pe site-ul Comitetului rus pentru Investigații. Acești clovni au publicat un comunicat în care anunță un nou dosar penal împotriva mea. Și nu este cazul cu care am fost amenințat ieri! Este unul nou (...) Ce jenant! N-au deschis un dosar pentru tentativa de asasinat la adresa mea, dar au găsit un alt caz. Era ușor de prevăzut. Vor să mă îngroape pentru că n-am murit în avion și că apoi le-am căutat criminalii”, a scris disidentul rus acuzând că Vladimir Putin personal că este în spatele acestei noi încercări de a-l aduce la tăcere.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit extrem de rău, pe 20 august, într-un avion care zbura între oraşele Tomsk şi Moscova, după ce a băut un ceai în aeroport, înaintea decolării. Piloţii avionului au decis aterizarea de urgenţă în oraşul Omsk, unde disidentul rus a primit primele îngrijiri medicale. Medicii din oraşul Omsk au declarat că disidentul nu a fost otrăvit. Autorităţile germane au confirmat însă că Aleksei Navalnîi, care a fost transferat în comă în Germania după câteva zile, a fost otrăvit cu o substanţă neurotoxică din clasa Noviciok. Aleksei Navalnîi şi-a revenit la câteva săptămâni după atac. Rusia a negat orice implicare în incident.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri