Autorul romanului SF „Metro 2033”, pe lista neagră a Kremlinului pentru distribuirea de „informații false” despre războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Gluhovski
Gluhovski a scris că este acuzat de defăimarea forțelor armate ale Rusiei pe Instagram. „Sunt gata să repet tot ce am spus acolo. Opriți războiul! Recunoașteți că este un război împotriva unei întregi națiuni și opriți-l”. Foto: Profimedia Images

Rusia l-a adăugat marți pe Dmitri Gluhovski, un scriitor celebru de romane științifico-fantastice care au stat la baza unei serii de jocuri video de mare succes, pe lista de persoane date în urmărire pentru că ar fi distribuit „informații false” despre invazia militară a Moscovei în Ucraina, scrie Reuters.

Într-o postare de Telegram, Gluhovski a scris că este acuzat de defăimarea forțelor armate ale Rusiei pe Instagram. „Sunt gata să repet tot ce am spus acolo. Opriți războiul! Recunoașteți că este un război împotriva unei întregi națiuni și opriți-l”, a scris autorul rus.

Site-ul Ministerului de Interne al Rusiei l-a trecut pe Gluhovski, cunoscut în special pentru romanul SF „Metro 2033” și cărțile ce i-au urmat, pe lista persoanelor date în urmărire conform unui articol nespecificat al codului penal.

Dmitri Gluhovski Metro 2033
Gluhovski este cunoscut pentru seria de romane postapocaliptice Metro (Metro 2033, Metro 2034 și Metro 2035) care au stat la baza unei serii de jocuri video de mare succes. Foto: Profimedia Images

Rusia a luat deja în colimator mai mulți reprezentanți ai opoziției și jurnaliști pe baza unei legi prin care persoanele care se fac vinovate de „răspândirea în mod intenționat a știrilor false” despre armata rusă pot fi condamnate chiar și la 15 ani de închisoare.

Gluhovski este prima personalitate importantă din sfera culturală a Rusiei care a fost pus pe lista neagră a autorităților din cauza noii legi adoptate la câteva zile după ce Moscova și-a trimis trupele în Ucraina.

„Lui Putin îi era până acum frică de politicieni, dar acum îi e frică și de scriitori”, a scris pe Twitter Liubov Sobol, un aliat al liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, aflat la închisoare.

„Mașinăria de represiune va călca pe toată lumea îi picioare”, a scris pe Twitter echipa lui Andrei Pivovarov, un alt activist rus încarcerat.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri