Bloomberg | "Nu vă lăsaţi păcăliţi: Rusia a atacat trupe americane în Siria"

Data actualizării: Data publicării:
assad putin generali - kremlin

Dacă aţi ascultat doar ceea ce susţin Kremlinul şi Pentagonul, probabil că nu aţi aflat că Rusia a atacat forţele americane şi pe aliaţii lor din Siria săptămâna trecută (detalii AICI), Moscova suferind pierderi grele, notează Bloomberg, într-un articol în care atrage atenţia asupra unor nuanţe menite să lămurească incidentul armat de la baza militară a SUA din Deir Ezzor, Siria. 

Autorul materialului de pe Bloomberg subliniază că toate părţile implicate au recunoscut existenţa incidentului de la baza americană din regiunea siriană Deir Ezzor şi că elemente ale regimului de la Damasc şi miliţii şiite au luat parte la atac. În plus, părţile mai admit faptul că de participat au participat şi "mercenari" ruşi. Context în care, mai arată Bloomberg, linia directoare a discursului oficial acreditează ideea că nişte contractori au luat-o razna fără ca Moscova să aibă habar de ceea ce se întâmplă.

În acest sens, este citat chiar secretarul apărării de la Washington, James Mattis, care afirmă că Pentagonul a ştiut tot timpul că în spaţiul respectiv există trupe "pe care ruşii nu le aveau - aş spune - sub control". 

Iar pornind de aici, Bloomberg dezvoltă întreg raţionamentul a cărui concluzie a fost formulată în titlu. "Ar trebui spus că Mattis, un general în rezervă cu patru stele, din corpul puşcaşilor marini, este un om foarte deştept", notează sursa citată, care adaugă apoi că această afirmaţie este "ceea ce Platon numea o minciună nobilă", menită să facă un bine general.  
 
De ce? Iată cum răspunde autorul articolului: "Dacă Mattis admite evidenţa - aceea că Kremlinul a autorizat un atac direct asupra unei baze întreţinute de americani, de către trupe fără uniformă - acest lucru riscă să ducă la o spirală a escaladării situaţiei din Siria. Aşa că mai bine ne exprimăm uimirea și îi dăm președintelui rus, Vladimir Putin, şansa să dea înapoi şi să-şi nege vinovăția, lucru pe care l-a şi făcut, în ciuda pierderilor grele suferite de mercenarii săi".
 
Asta, în contextul în care, subliniază Bloomberg, dovezile că acei contractori ruşi operau la comanda Kremlinului sunt copleşitoare, după cum limpede este şi faptul că ruşii ştiau că în baza de la Deir Ezzor există personal militar american, iar zona şi personalul de acolo erau parte a unor acorduri anterioare menite să separe forţele care luptau în Siria unele împotriva celorlalte.
 
În acest context, Bloomberg atrage atenţia că atacul mercenarilor de la compania rusească Wagner asupra forţelor americane şi aliaţilor acestora din urmă nu avea cum să fie un accident şi dintr-un motiv legat direct de Wagner: unul dintre conducătorii companiei este Dmitri Utkin, fost locotenent-colonel în GRU (serviciul militar de informaţii), iar Utkin şi Wagner au legături strânse cu oligarhul Evgheni Prigozin, cunoscut drept "chef-ul lui Putin", întrucât controlează firma care se ocupă de servicii alimentare la Kremlin.
 
Mai departe, materialul trece în revistă contextul din regiune, detalii şi nuanţe legate de ultimele evoluţii de pe teren, iar la un moment dat citează un fost oficial în Pentagon din Administraţia Obama, care consideră că Mattis a dorit să le trimită ruşilor un mesaj clar: sunt dispus să vă dau o scurt răgaz să rezolvaţi situaţia creată, dar să nu se mai repete. Iar ruşii, mai notează oficialul citat de Bloomberg, ştiu acum că se joacă cu focul, dacă te uiţi la cum s-au comportat după.
 
Autorul articolului publicat de Bloomberg consideră însă că există şi dezavantaje în recurgerea la asemenea strategii, în condiţiile în care Rusia trebuie făcută să conştientizeze de la bun început că un atac al mercenarilor săi va fi tratat de SUA ca un atac al forțelor sale armate.
 
Articolul integral AICI.
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri