Dughin: Ideile mele au avut o influenţă asupra deciziilor lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
dughin

Aleksandr Dughin - scriitor, politolog şi ideologul lui Vladimir Putin. Un om care şochează cu ideile şi planurile sale despre reorganizarea lumii, în general şi a Occidentului, în special. Câteva dintre ele: Alianţa Nord-Atlantică ar trebui distrusă. Europa trebuie să iasă de sub influenţa americană. Vladimir Putin este pentru totdeauna.

Reporter: Unde se află România în acest conflict între Eurasianişti şi Atlantişti, cum spuneţi dumeavoastră?

Aleksandr Dughin: La mijloc. Exact la graniţa, pentru că există două atitudini diferite faţă de viitorul Europei. Europa fie va fi integrată în tabăra atlantistă, fie va fi divizată la fel ca înainte între Est şi Vest. Dar, ideea noastră, ideea eurasianiştilor, nu se referă doar la rezistenţă în faţa expansiunii atlatismului. Iar România, ca ţară care face parte din NATO, este membră a acestei tabere atlantiste. Şi regret mult acest lucru. Pentru că a creat o nouă situaţie de bipolaritate. Dar, viziunea noastră eurasianistă nu este doar rezistenţa în faţa NATO, ci propune şi un nou sistem de apărare colectivă, de securitate colectivă. De exemplu, preşedintele nostru, domnul Putin, propune un sistem continental de securitate, nu unul atlantist îndreptat împotriva eurasianismului, ci crearea unei Europe mari de la Lisabona la Vladivostok. Este posibil, dacă de exemplu în loc de doi poli, atlantism împotriva eurasianism - cum se întâmplă astăzi, vom avea cel puţin trei poli. În emisfera de nord, polul american, iar Trump sprijină o astfel de idee. Deci, polul american în nord, polul european şi polul rus. În această viziune, Europa ar putea fi liberă, nu doar de noi, dar şi de americani.

Dacă Europa se va elibera de noi, dar şi de americani, Europa îşi poate alege strategiile, obiectivele, interesele mult mai uşor. Iar noi, imediat ne vom transforma dintr-o potenţială ameninţare pentru securitatea europeană într-un contributor important la această securitate.

În viziunea noastră, într-o lume multipolară, România ar trebui să fie o punte între Vest şi Est. Nu avem nicio intenţie să invadăm sau să comitem vreo agresiune împotriva României. Niciodată. Avem nevoie de o Românie prietenoasă, suverană şi puternică, de o Românie independentă. O Românie a românilor. La fel şi în cazul Europei, ca parte a continentului european, ca o entitate complet independentă, ca un pol geopolitic european. Iar Trump este un aliat în această chestiune.

Reporter: Unde e NATO în acest scenariu? Există?

Aleksandr Dughin: Nicăieri. Fără NATO. NATO este o entitate rudimentară, o continuare a bipolarităţii. Cred că Alianţa Nord-Atlantică ar trebui distrusă şi să înceteze să mai existe într-o lume multipolară.

Reporter: Preşedintele Vladimir Putin discută acest tip scenariu-strategie cu preşedintele american, Donald Trump?

Aleksandr Dughin: Nu încă. Cred că împărtăşesc această viziune asupra viitorului, dar Trump nu este liber. Este atacat pentru că, în timpul campaniei prezidenţiale, a criticat ceea ce el a numit "mlaştina", adică pe lobbyiştii globalizării, pe lobbyiştii transnaţionali. Acest lobby, care este foarte puternic în Statele Unite şi în toată lumea, nu-l lasă pe Trump să facă niciun pas important în politica internă şi nici în politica externă. E un fel de ostatic, e ţinut ostatic de această "mlaştină". A declarat că vrea să dreneze această "mlaştină", dar nu e un lucru uşor de făcut. La începutul preşedinţiei sale, şi Putin a fost ţinut sub influenţa "mlaştinii" din Rusia, a oligarhilor, a agenţilor de influenţă occidentali pro-americani. Dar, în cele din urmă a câştigat. A fost o luptă internă foarte dificilă. A căştigat în faţa aceste "mlaştini" a Rusiei.

Din câte ştiu eu, (n.r. Vladimir Putin şi Donald Trump) nu au vorbit despre acest proiect. Dar, dacă luăm în considerare ceea ce Trump a spus în timpul campaniei sale prezidenţiale şi ceea ce Putin a făcut în cele trei mandate prezidenţiale, putem ajunge într-un fel la această viziune. În Europa, extinderea mişcării conservatoare - aşa-numită populistă - reprezintă al treilea element necesar pentru a împlini această viziune. Rusia nu este în mâinile globaliştilor. Statele Unite, cel puţin cu Trump preşedinte, nu împărtăşesc agenda globalistă. Rămâne Europa. Europa ar trebui eliberată de globalism şi să înceteze să mai fie un spaţiu al globalizării. Deci, aşteptăm sporirea influenţei forţelor antiglobaliste din Europa şi crearea unui nou sistem de securitate europeană. Dar nu este o agendă pentru azi. Este pentru mâine, pentru poimâine.

Reporter: Aveţi legături cu partide de extremă-stânga sau de extremă-dreapta din Uniunea Europeană? De exemplu, să vorbim despre Frontul Naţional din Franţa şi Marine Le Pen.

Aleksandr Dughin: Poate că am legături, poate alţii au şi mai multe legături cu ei, din Rusia sau din alte ţări. Acest lucru nu contează. Nu contează pentru mine pentru că eu lucrez cu idei. Deci, eu sunt în legătură cu oameni care se gândesc la Europa într-o viziune non-globalistă.

Reporter: Pentru dumneavoastră, Marine Le Pen este o astfel de persoană?

Aleksandr Dughin: Nu cred că Marine gândeşte cu adevărat diferit despre Europa, dar ea reprezintă o astfel de tendinţă. Cu siguranţă, reprezintă curentul eurosceptic, reprezintă extinderea conservatorismului în Franţa, reprezintă poporul fancez şi, astfel, e foarte, foarte importantă. Este genul acela de semn al unei respingeri populare tot mai mare a agendei globaliste.Mie îmi este complet egal dacă Marine Le Pen câştigă sau nu. Ceea ce este important e faptul că îi urmăresc campania pentru că îmi arată care este situaţia în Franţa. Şi înţeleg această campanie internă din punct de vedere sociologic şi, din toate aceste elemente, fără a avea vreun indiciu clar asupra rezultatului, pot prezice ce va urma. Aş vrea ca Marine Le Pen să câştige. Cred că este aproape imposibil în turul al doilea. Dar, este interesant, este foarte simbolic pentru că în Franţa, acum, este aceeaşi situaţia ca în Statele Unite: oamenii împotriva elitelor. Marine Le Pen reprezintă Franţa, toţi ceilalţi reprezintă elitele politice, care ţin ostatic poporul francez. Această luptă era de neimaginat înainte.

Acesta este începutul unei adevărate lupte în interiorul Europei. În multe ţări vor fi astfel de lupte: oameni împotriva elitelor. Eu urmăresc acest lucru şi văd că va provoca la un moment dat, în situaţii grave, poate un fel de război civil în Europa. Un fel de primăvară europeană, ca primăvara arabă. E inevitabil, dacă liberalii şi elitele politice vor insista să facă exact aceleaşi lucruri pe care le fac acum. Vor fi din ce în ce mai mulţi refugiaţi, mai mulţi imigranţi, mai mulţi musulmani şi din ce în ce mai multă ură între oameni. Deci, ei provoacă acest război civil. Şi, dacă nu se vor opri... Şi nu se vor opri, îşi continuă agenda. Şi îi consideră pe Trump, Putin, Marine Le Pen un fel de nebuni, de extremişti conservatori şi aşa mai departe... Nu recunosc că au nevoie de o schimbare profundă a agendei lor. Vor persista şi vor insista cu acest scenariu sinucigaş şi, în cele din urmă, va veni momentul în care Europa va fi complet scufundată într-un război civil. Dacă vor continua. Şi vor continua.

Eu lucrez pe tărâmul ideilor. Şi pot spune, că în timpul vieţii mele, am văzut cum ideile mele - care iniţial erau considerate a fi ridicole, marginale, extremiste, radicale - au devenit realitate. Deci, am suficiente motive să cred că ideile contează.

Reporter: Sunteţi un consilier pentru preşedintele Vladimir Putin?

Aleksandr Dughin: Nu. Am mai spus acest lucru de multe ori. Nu sunt un consilier oficial al domnului Putin.

Reporter: Neoficial?

Aleksandr Dughin: Neoficial, s-ar putea dovedi acest lucru. Pentru că... aş putea spune că ideile mele politice au avut o anumită influenţă asupra deciziilor lui Putin. Nu pentru că sunt consilierul lui, ci pentru că văd interesul naţional al Rusiei şi prevăd anumite curente geopolitice înainte să devină realitate.

Reporter: Acum, Vladimir Putin este de acord cu scenariul dumneavoastră?

Aleksandr Dughin: Mai mult sau mai puţin.

Reporter: Mai mult? Sau mai puţin?

Aleksandr Dughin: Mai mult sau mai puţin.

Reporter: Credeţi că Vladimir Putin va candida pentru un nou manda

Aleksandr Dughin: Pentru totdeauna! Putin este pentru totdeauna! Este tradiţia noastră. Avem tradiţia liderului politic pentru totdeauna. Şi nu e voinţa lui, e voinţa noastră.

Reporter: Până la moartea sa?

Aleksandr Dughin: Şi după moarte. Poate şi după. Avem nevoie de Putin pentru totdeauna şi trebuie să-i prelungim viaţa cât mai mult posibil. Acum, societatea noastră are nevoie de un lider puternic, precum Putin. Avem nevoie de Putin şi de nimeni altcineva. Deci, nu ne împiedicăm de legi. Legea este pentru noi ceva opţional. Dar, Putin nu este opţional. Pentru că ne-a salvat, a făcut Rusia măreaţă din nou şi nu vrem să îi ducem dorul. Deci, el va rămâne pentru totdeauna.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri