Încă un cercetător al tehnologiei hipersonice din Siberia a fost reținut pentru acuzația de trădare. Este al treilea în ultima lună

Data actualizării: Data publicării:
Russia Successfully Test Fires Zircon Hypersonic Missile In Barents Sea
Rusia a testat tehnologia hipersonică cu o rachetă „Zircon", care poate parcurge 1.000 de km. Foto: Profimedia Images

Un expert de rang înalt din cercetarea tehnologiei hipersonice a fost arestat pentru suspiciunea de trădare, transmite vineri agenția rusă de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Alexander Shiplyuk conducea laboratorul de tehnologie hipersonică de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, potrivit site-ului institutului, iar în ultimii ani a coordonat cercetarea în sprijinul dezvoltării sistemelor de rachete hipersonice.

6vnp0-nsfin-ShiplyukANsm3
Alexander N. Shiplyuk. Foto: itam.nsc.ru

Rachetele hipersonice pot zbura cu până la nouă ori viteza sunetului iar Vladimir Putin a declarat că Rusia este inegalabilă în această categorie și că le va echipa în cadrul marinei în următoarele luni.

TASS a transmis, citând o sursă anonimă, că Shiplyuk a fost transferat în închisoarea Lefortovo din Moscova.

TASS l-a citat pe unul dintre colegii lui Shiplyuk spunând că au fost efectuate percheziții la institut.

Acesta este al treilea om de știință din Novosibirsk care a fost arestat în Rusia.

Anatoli Maslov, șef cercetător de la același institut a fost reținut și transferat într-o închisoare din Moscova într-o anchetă a agenției de informații FSB, potrivit TASS. Maslov ar fi furnizat date secrete de stat din cercetarea hipersonicii, scria TASS, care cita o sursă apropiată anchetei.

Prominent Russian scientist Anatoly Maslov got arrested under suspicion of treason. ​
Anatoli Maslov. Foto: Profimedia Images

Luna trecută, Dimitri Kolker, un alt fizician care lucra în Novosibirsk, a murit de cancer pancreatic la scurt timp după ce a fost arestat din suspiciunea de trădare. Dimitri Kolker a fost acuzat că colabora cu serviciile de securitate ale Chinei.

kolker
Dimitri Kolker. Foto: Profimedia Images

Mai mulți oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare în ultimii ani pentru presupusa furnizare de materiale secrete străinilor. Criticii Kremlinului spun că arestarea acestora deseori vine din paranoia nefondată.

Trădarea de stat este pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare în Rusia, transmite Reuters.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis în luna mai că a testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de peste 1.000 de kilometri și la câteva zile ulterior comandantul Flotei Nordice a spus că sistemul va fi desfășurat pe o nouă fregată înainte de sfârșitul anului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri