Jurnalista rusă care a criticat războiul din Ucraina, plasată în arest la domicliu până în octombrie. Ea riscă 10 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
Marina Ovsyannikov speaks from inside a defendants' box during a court session over charges of "discrediting" the Russian army
Marina Ovsiannikova riscă până la 10 ani de închisoare. Foto: Profimedia

Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă cunoscută în întreaga lume după ce a criticat în direct la televiziune invazia rusă din Ucraina, a fost plasată joi în arest la domiciliu, după ce în umă cu o zi fusese arestată pentru „discreditarea” armatei ruse şi „difuzarea de informaţii false” despre aceasta.

„Tribunalul districtului Basmanni a acceptat cererea anchetatorilor de a lua o măsură de restricţie sub forma arestului la domiciliu (...) până pe 9 octombrie”, a anunţat joi instanța într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Marina Ovsiannikova este acuzată că a „discreditat” armata printr-o acţiune solitară de protest de la jumătatea lui iulie, când, în apropiere de Kremlin, a agitat o pancartă care acuza forţele ruseşti de comiterea unor abuzuri în Ucraina.

În termenii unui nou articol din codul penal adoptat după declanşarea conflictului pentru a descuraja vocile critice, ea riscă până la 10 ani de închisoare.

În cadrul audierii de joi, Marina Ovsiannikova a venit cu o pancartă cu mesajul: „Copiii morţi (în conflictul din Ucraina) să vă bântuie visele”.

Jurnalista în vârstă de 44 de ani a fost arestată miercuri, la domiciliul său.

De la sfârşitul lui iulie, Marina Ovsiannikova a fost deja condamnată în două rânduri la amenzi pentru „discreditarea” armatei ruse, în special pentru mesajele care au criticat ofensiva în Ucraina publicate pe reţelele sociale.

Marina Ovsiannikova a devenit celebră la jumătatea lui martie după ce a apărut, în plin jurnal de ştiri, pe platoul unui canal de televiziune pro-Kremlin al cărei angajată era. În timpul apariţiei sale ea purta o pancartă care denunţa ofensiva în Ucraina şi „propaganda” media controlate de putere.

Imaginile cu gestul ei au făcut înconjurul lumii. Numeroase persoane i-au salutat curajul, în contextul reprimării oricăror voci critice în Rusia.

Ea nu face totuşi unanimitate în rândul opoziţiei ruse, unii reproşându-i în continuarea anii petrecuţi la Pervîi Kanal, portavocea Kremlinului.

După ce a lucrat mai multe luni în străinătate, în special pentru ziarul german Die Welt, ea a anunţat la începutul lui iulie că s-a întors în Rusia pentru a soluţiona un contencios legat de custodia celor doi copii ai săi.

Autorităţile ruse urmăresc orice voce care denunţă invazia din Ucraina. Mai mulţi opozanţi au fost arestaţi sau au fugit din ţară, media independente au fost închise şi principalele reţele sociale străine blocate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri