Kremlinul își trimite un consilier să stea de vorbă cu presa despre convorbirea Biden-Putin: O discuție echilibrată, ca „de afaceri”

Data actualizării: Data publicării:
iuri usakov vorbind la telefon
Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a făcut declarații de presă despre ce au vorbit la telefon președinții Vladimir Putin și Joe Biden, sâmbătă, 12 februarie 2022 Foto: Profmedia Images

Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a ieșit să stea de vorbă cu presa, în ciuda orei târzii, despre convorbirea telefonică de sâmbătă dintre președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin pe tema situației din Ucraina. Oficialul de la Kremlin a spus că a fost o conversație „echilibrată”, care a decurs ca o discuție „de afaceri”, dar a declarat că Statele Unite și NATO nu au reușit să răspundă principalelor preocupări în materie de securitate ridicate de Rusia, relatează CNN. Totuși, dialogul Moscova - Washington va continua.

Vladimir Putin a mai avut sâmbătă convorbiri telefonice cu președintele francez, Emmanuel Macron, și cu liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, dar Kremlinul s-a limitat să publice doar două comunicate care au rezumat conținutul acestora, deși discuția cu președintele francez, de pildă, a durat o oră și 40 de minute.

În schimb, discuția Biden-Putin a durat o oră și, potrivit lui Iuri Ușakov, a avut loc într-o „atmosferă de isterie” cu privire la presupusa invazie iminentă a Rusiei în Ucraina. Este o atmosferă întreținută „de către oficialii americani, toată lumea știe acest lucru”, a comentat reprezentantul Kremlinului. „Presiunea în jurul subiectului invaziei a fost realizată în mod coordonat, iar isteria a atins punctul culminant”, a acuzat consilierul, un punct de vedere oficial care deja fusese exprimat și de diplomația de la Moscova.

Potrivit lui Ușakov, Biden i-a spus lui Putin că rămâne angajat pe calea diplomației și i-a prezentat o serie de „considerații” ce ar răspunde, în accepțiunea sa, multora dintre preocupările Rusiei. Numai că, a adăugat Ușakov, Putin a spus că Occidentul nu a luat în seamă principalele îngrijorări ale Rusiei în materie de securitate. Liderul rus a acuzat că SUA și aliații săi au aprovizionat Ucraina cu arme și au încurajat provocări din partea forțelor ucrainene în regiunea Donbas și în Crimeea.

Dialogul Putin-Biden continuă în perioada următoare

„Partea rusă, bineînțeles, va analiza cu atenție opiniile exprimate de președintele Biden și, fără îndoială, le va lua în considerare, dar, din păcate, aceste idei nu ating elementele centrale, cheie, ale inițiativelor rusești, care se referă la extinderea NATO, la revenirea Alianței la aliniamentul său din 1997 și la renunțarea de a mai desfășura forțe ofensive pe teritoriul ucrainean”, a declarat consilierul lui Putin. „Vom informa partenerii noștri și publicul larg cu privire la reacția noastră în viitorul apropiat”, a adăugat Ușakov.

Primele două „inițiative rusești” enumerate de Iuri Ușakov sunt condiții transmise de Moscova în negocierile cu Occidentul, pe care NATO și Washingtonul le-au respins deja din start.

La rândul său, Casa Albă a anunțat sâmbătă într-un comunicat cum a decurs convorbirea dintre președintele american Joe Biden și omologul său rus. Astfel, potrivit Casei Albe, Joe Biden i-a transmis sâmbătă lui Vladimir Putin un avertisment foarte clar: dacă Rusia invadează din nou Ucraina, SUA și aliații lor vor răspunde „în mod ferm”, iar Rusia va avea de suportat consecințe „rapide și severe”.

De altfel, consilierul rus Iuri Ușakov a menționat acest aspect în briefingul lui de presă, dar i-a minimalizat importanța: „Joseph Biden a menționat, cum era de așteptat, posibilele sancțiuni dure împotriva Rusiei în contextul situației tensionate din jurul Ucrainei, dar nu acesta a fost punctul central al conversației destul de lungi cu liderul rus”, a spus Ușakov.

În final, consilierul de la Kremlin a indicat că dialogul dintre cei doi lideri rămâne deschis și în perioada următoare. „Președinții au convenit că vor continua contactele pe diverse teme. În special, vom discuta problemele pe care Joseph Biden le-a ridicat astăzi. Și, bineînțeles, în primul rând, vom discuta despre preocupările noastre, care au fost expuse foarte clar și public în cele două proiecte de documente”, a încheiat Iuri Ușakov.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri