Moscova acuză Kievul că otrăvește soldații ruși din Zaporojie

Data publicării:
soldati rusi in operatiune in ucraina
Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că la sfârșitul lunii iulie a otrăvit mai mulți soldați ruși aflați în partea controlată de Rusia a regiunii Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării susține că mai mulți militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă la 31 iulie. Analizele au arătat că aveau în sânge o substanță toxică, toxina botulinică de tip B.

„Cu privire la fapta de terorism chimic - care este sancționată de regimul (președintelui ucrainean Volodymyr) Zelenskiy - Rusia pregătește dovezi care justifică rezultatele tuturor analizelor”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Comunicatul nu precizează câți militari au avut de suferit sau care este starea lor actuală și nici care sunt „dovezile justificative”.

În replică, un consilier al ministrului de interne ucrainean a declarat că presupusa otrăvire s-ar putea să fi fost ceva pe care rușii și-a făcut-o cu mâna lor: au mâncat conserve de carne expirate.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate provoca botulism atunci când sunt consumate produse alimentare contaminate, dar în același timp, ea poate avea și utilizări medicale.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare Reuters de a face comentarii, dar consilierul ministrului de interne Anton Gerașcenko a comentat acuzația rusă pe aplicația de mesagerie Telegram. „Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de conserve de carne expirate, în care se găsește adesea toxina botulinică. Rațiile expirate au fost reclamate masiv de către forțele de ocupație încă din primele zile ale invaziei Ucrainei”, a punctat el.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că desfășoară o anchetă suplimentară în legătură cu un incident în care lui Volodimir Saldo, administratorul instalat de Rusia în regiunea ocupată Herson, i s-a făcut rău. Saldo, fost primar al orașului Herson, a fost numit la conducerea regiunii cu același nume atunci când trupele rusești au invadat-o, la începutul lunii martie. El s-a îmbolnăvit la începutul lunii august, iar informații inițiale, negate ulterior de ruși, arătau că ar fi suferit un atac cerebral și că ar fi în comă.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri