Putin ar fi de acord cu trupe ONU în Ucraina. Ce condiții pune

Data publicării:
putin

Vladimir Putin s-a declarat luni în favoarea desfăşurării unei forţe ONU pentru a apăra observatorii OSCE din Ucraina, “nu numai pe linia de demarcare, după retragerea forţelor şi materialul militar al celor două tabere, ci şi în alte locuri unde observatorii OSCE îşi desfăşoară inspecţiile”, relatează AFP, preluată de News.ro.

Liderul rus i-a transmis acest mesaj cancelarului german Angela Merkel, într-o discuţie telefonică.

„Preşedintele Putin a reacţionat în mod pozitiv şi s-a declarat de acord cu ridicarea limitării de desfăşurare a misiunii ONU numai la linia de contact”, se arată într-un comunicat al Cancelariei germane.

Săptămâna trecută, liderul de la Kremlin s-a declarat pentru prima dată în favoarea desfăşurării de Căşti Albastre pentru a asigura securitatea observatorilor OSCE în estul Ucrainei.

Kievul, care se confruntă de peste trei ani cu un conflict între armata sa şi separatiştii proruşi, cere de mult acest lucru.

Însă Vladimir Putin a afirmat iniţial că forţa ONU ar trebui să intervină numai de-a lungul liniei de demarcaţie dintre cele două tabere. Aceste Căşti Albastre nu vor putea „avea ca funcţie decât să asigure securitatea observatorilor OSCE” şi „vor trebui să se situeze, în acest scop, pe linia de demarcaţie şi în nici un alt loc”, a afirmat săptămâna trecută Putin.

Aproximativ 600 de observatori OSCE sunt însărcinaţi să controleze respectarea acordurilor de pace. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri