Putin: Rușii vor ieși la pensie la 65 de ani. OMS: Speranța de viață e de 66 de ani

Data publicării:
French President Francois Hollande Receives Vladimir Putin, Russian President At Elysee Palace
PARIS, FRANCE - JUNE 05: Russian President Vladimir Putin leaves the Elysee Palace after a meeting and a dinner with French President Francois Hollande on June 5, 2014, in Paris, France. Russian President Vladimir Putin met for talks with French President Francois Hollande, as world leaders engaged in a bout of shuttle diplomacy over Ukraine ahead of D-Day ceremonies. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images)

Protestele antiguvernamentale din Rusia, l-au făcut pe Vladimir Putin să îndulcească puţin legea pensiilor. Preşedintele rus a anunţat că vârsta de pensionare pentru femei ar crește de la 55 la 60, în loc de 63, aşa cum anunţase iniţial. Totuşi, pentru bărbaţi, rămâne aceeaşi creştere de 5 ani, până la vârsta de 65 de ani, informează BBC.

Schimbarea este esenţială, a spus Vladimir Putin într-o apariţie televizată, pentru că populaţia Rusiei în vârstă de muncă a început să se micşoreze. În schimb, sindicatele au avertizat că mulţi nu vor trăi suficient de mult pentru a obţine o pensie, mai ales acum odată cu majorarea vârstei de pensionare.

De exemplu, potrivit Organizaţiei Mondiale de Sănătate, bărbaţii din Rusia au o speranţă de viaţă de 66 de ani. Asta ar însemna că după o viaţă muncită le-ar mai rămâne în medie, doar un an de pensie.

Majoritatea economiştilor şi mai mulţi oficiali ruşi sunt însă de acord că există o problemă. Populaţia îmbătrâneşte rapid şi statul cheltuieşte din ce în ce mai mult pentru plata pensiilor.

Potrivit ONU, 20% dintre ruși vor avea peste 65 ani până în 2050. Vladimir Putin tocmai a semnat un nou proiect de lege privind cheltuielile cu pensiile, unde a prevăzut un deficit de peste 4 miliarde de dolari pentru anul acesta. Asta înseamnă 1,6% din totalul cheltuielilor bugetului de stat.

Totuşi, președintele rus a promis în timpul campaniei prezidențiale că nu va majora vârsta de pensionare, iar această decizie a făcut ca sprijinul din partea poporului să-i scadă de la 80% la doar 64%.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: De mulți ani am fost foarte precaut și, uneori, chiar suspicios cu privire la orice propuneri de schimbare a sistemului de pensii. Dar dezvoltarea demografică și tendințele din piața muncii pe care le vedem acum și o analiză obiectivă a situației arată că nu mai putem renunța la asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”