Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului

Data actualizării: Data publicării:
militari rusi pe frontul din ucraina
Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului. Foto: Profimedia

Mai mulţi soldaţi ruşi au fost ucişi şi răniţi zilnic în Ucraina în luna februarie decât oricând de la începutul invaziei pe scară largă lansate de Moscova cu peste doi ani în urmă în ţara vecină, potrivit estimărilor britanice, citate de DPA.

În medie, Rusia a suferit pierderi în morţi şi răniţi de 983 de oameni pe zi, estimează duminică Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre evoluţiile de pe frontul în Ucraina.

În total, peste 355.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi răniţi până în prezent, indică ministerul.

„Această creştere a numărului mediu de victime reflectă aproape sigur pregătirea Rusiei pentru acţiunile de luptă în masă şi de un război de uzură”, mai apreciază instituţia de apărare britanică.

„Deşi costisitoare în termeni de vieţi umane, această abordare a crescut presiunea asupra poziţiilor Ucrainei pe linia frontului”, se menţionează în acelaşi raport britanic.

În acelaşi timp, operaţiunile forţelor aeriene ruseşti în estul Ucrainei au scăzut semnificativ după ce apărarea antiaeriană a Kievului a reuşit să doboare recent un număr de avioane ruse, conform autorităţilor ucrainene.

„Apărarea asigurată de partenerii noştri occidentali are efect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, citat duminică de publicaţia Ukrainska Pravda.

Potrivit rapoartelor ucrainene, mai multe avioane de luptă ruse Su-34 şi Su-35 au fost doborâte în estul Ucrainei în ultimele zile. Armata rusă nu a confirmat niciodată în mod oficial pierderea acestor avioane, potrivit dpa.

Cu numai câteva zile în urmă, Ucraina a declarat că forţele sale au doborât un avion rusesc de recunoaştere A-50. În ianuarie, Kievul raportase că a doborât unul dintre avioanele valoroase ale Rusiei, de care aceasta dispune în număr mic, utilizate pentru monitorizarea spaţiului aerian şi pentru efectuarea atacurilor, notează DPA, citată de Agerpres.

În pofida desfăşurării sistemelor de apărare antiaeriană pe linia frontului, Ucraina cere aliaţilor occidentali noi astfel de sisteme care să-i apere marile oraşe, notează dpa.

În cel mai recent atac al Rusiei asupra oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, cel puţin zece persoane au fost ucise, între care trei copii mici, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când o dronă kamikaze a lovit un bloc de locuit.

În acelaşi timp, cel puţin 16 persoane au fost rănite duminică după-amiază într-un atac rusesc asupra oraşului Kurahove, în estul Ucrainei, potrivit primelor informaţii.

O bombă inteligentă ghidată a avariat mai multe clădiri rezidenţiale din acest oraş situat în regiunea Doneţk, a anunţat agenţia de presă ucraineană UNIAN, potrivit căreia starea a doi dintre răniţi a fost calificată de către medici drept critică.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri