O navă cu oi plecată din România a scufundat un vas militar rusesc

Data actualizării: Data publicării:
liman vas rus

Un vas cargou care plecase din România s-a ciocnit, joi, cu o navă militară rusească la intrarea în strâmtoarea Bosfor. Impactul a fost atât de puternic încât, scrie presa rusă, ambarcaţiunea ruşilor s-a scufundat.

liman vas rus

Vasul cargou, care plecase din portul Midia-Năvodari și transporta 8.800 de oi, potrivit presei turce, nu a suferit stricăciuni semnificative în urma coliziunii. Nava își va putea continua cursa către destinație, după ce se vor încheia cercetările în privința acestui incident.

Inițial, Ministerul rus al Apărării a făcut cunoscut incidentul. Moscova a anunțat că o navă militară de recunoaștere este în pericol de a se scufunda în Marea Neagră în urma coliziunii cu un alt vas, de tip cargo, care transporta animale vii. Vasul rusesc, care se numește „Liman” și făcea parte din flota rusă de la Marea Neagră, avea o spărtură ca urmare a coliziunii, care s-a petrecut joi, în jurul orei 12:30, la circa 40 de kilometri nord-vest de Strâmtoarea Bosfor, în apropierea Capului Kilyos.

Nava rusească s-a scufundat ulterior, la ora 14:48, adică la aproape două ore și jumătate de la coliziune. Potrivit Interfax, nava „Liman” era destinată culegerii de informații și recent se întorsese dintr-o misiune în Marea Mediterană.

Vasul cargou, care transporta 8.800 de oi, ar fi plecat din România și avea ca destinație Iordania, potrivit presei turce. Naviga sub pavilion Togo și se numește „Youzarsif H”.

Pe nava rusească se aflau 78 de marinari, în timp ce echipajul celuilalt vas număra 17 oameni.

Informațiile inițiale vorbeau despre răniți și dispăruți, dar ulterior Moscova a precizat că toți marinarii ruși sunt teferi, o parte dintre ei au fost salvați de o navă a pazei de coastă turce și vor fi transbordați pe un alt vas rusesc. 

Potrivit presei turce, în zonă ar fi fost ceață densă și aceasta este cauza probabilă a accidentului. 

Premierul turc,  Binali Yildîrîm, l-a sunat pe omologul rus, Dmitri Medvedev, pentru a-și exprima regretul față de accident.

Nava Liman, construită la Gdansk și intrată în serviciul forțelor ruse în 1970, ar fi monitorizat exerciții desfășurate de NATO în Marea Neagră, scrie Agerpres, care menționează că informația este furnizată de surse militare citate de agenții internaționale de presă. Inițial, Liman era folosită pentru cercetări oceanografice, dar în 1989 a fost reconvertită în navă de recunoaștere a marinei militare, cu alte cuvinte, o navă-spion.

FOTOGALERIE. Cum arată nava care a scufundat vasul-spion rusesc (click prima fotografie pentru a le vedea pe celelalte):

nava3
nava3

Nava Youzarsif-H a fost construită în 1977 la Hamburg și a fost adaptată în 2013 pentru transportul de animale vii. Proprietarul ei este compania Hammami Livestock, cu sediul în Liban. Poate transporta până la 1.500 de animale de câte 500 de kg fiecare. Iată cum arată vasul, conform unei înregistrări postate pe YouTube:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri