Rusia anunță construirea unei noi stații orbitale, după ce a renunțat la Stația Spațială Internațională

Data publicării:
Statia Spatiala Internationala
Staţia Spaţială Internaţională. Foto: Guliver/GettyImages

Rusia a anunţat vineri intenţia de a construi o nouă staţie orbitală, denumită ROSS, după ce a renunţat la Staţia Spaţială Internaţională ca urmare a sancţiunilor occidentale impuse din cauza campaniei sale militare din Ucraina, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a subliniat că staţia ROSS este viitorul cosmonauticii cu echipaj rusesc şi al explorării ruseşti a Lunii.

Pe 2 aprilie, Dmitri Rogozin a anunţat decizia retragerii din Stația Spațială Internațională (SSI), simbol al cooperării spaţiale de mai bine de două decenii. Până acum, Moscova avea de gând să continue să participe la SSI până în 2024 sau chiar 2030.

Rogozin nu a exclus ca modulele segmentului rus al Stației Spațiale Internaționale să fie folosite la construcţia noii platforme orbitale. În principiu, staţia ROSS va avea şase module, unde vor lucra cel mult patru persoane, vor fi două călătorii cu personal şi trei călătorii de aprovizionare pe an.

Întrucât orbita staţiei va avea o orientare de 97-98 de grade şi un nivel ridicat de radiaţie, ROSS nu va fi locuită permanent.

Consiliul de Supraveghere al companiei Roscosmos a dat undă verde proiectului de construire a modulelor staţiei după ce a aprobat proiectul preliminar al ROSS, a informat vineri agenţia spaţială rusă într-un comunicat.

Decizia a fost luată după ce au fost analizate rapoartele privind progresul construirii Centrului Spaţial Naţional de la Moscova şi perspectivele actualei platforme orbitale, aflată în funcţiune din 1998.

Roscosmos, care a anunţat vineri că va proiecta sonda Venus-D fără agenţia americană NASA, a pus drept condiţie partenerilor săi ridicarea sancţiunilor pentru „operaţiunea militară specială” din Ucraina înainte de 31 martie, lucru care nu s-a întâmplat.

Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station - ISS) se află la o altitudine medie de 400 de kilometri deasupra Pământului şi poate rivaliza cu strălucirea planetei Venus, apărând ca o lumină strălucitoare pe cerul nopţii şi putând fi văzută de pe Pământ fără utilizarea unui telescop. Se întinde pe o suprafaţă egală cu un teren de fotbal şi cântăreşte 391.000 kilograme. Americani, ruși, europeni, japonezi și canadieni au lucrat și au finanțat împreună acest proiect, care a împlinit 21 de ani. Fiecare organizație a contribuit la asamblarea SSI și la costurile ei de întreținere.

La 1 martie NASA a anunţat că lucrează pentru a găsi soluţii pentru a menţine ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei, după ce Moscova amenințase că sancţiunile occidentale impuse împotriva Rusiei pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri