Rușii din Moscova au fost anunțați că nu mai au bani în cont când au vrut să plătească transportul public cu cardul

Data publicării:
Autobuz în Moscova.
Autobuz în Moscova. Foto: Profimedia

Moscoviţii au tras joi o sperietură zdravănă, după un eşec de amploare în ceea ce priveşte plata biletelor pentru transportul public, care a cuprins inclusiv sistemul de metrou şi reţeaua de autobuze, relatează The Moscow Times.

Problemele au început să apară pentru pasagerii care plătesc călătoriile cu carduri bancare, a relatat site-ul RBC citând serviciul de presă al VTB, banca responsabilă pentru efectuarea acestor tranzacţii.

Potrivit moscoviţilor, atunci când au încercat să plătească cu cardul, au primit o notificare privind lipsa de fonduri, în ciuda faptului că existau bani în conturile lor. În acelaşi timp, fondurile au fost deduse, de fapt, de pe carduri, însă turnicheţii de la metrou au rămas blocaţi, potrivit News.ro.

După cum notează Vedomosti, avaria a afectat cardurile celor mai mari bănci: plata cu cardurile emise de Sber, Raiffeisenbank şi Tinkoff nu a funcţionat.

Defecţiunea din transportul public al Moscovei a avut loc la două zile după o „pană de curent” care s-a produs la reţeaua proprie de internet a Rusiei, Runet, care a afectat milioane de utilizatori din Rusia şi din străinătate şi a devenit, probabil, cea mai mare din istoria domeniului „.ru”. În timpul incidentului, care a durat câteva ore şi pe care autorităţile l-au atribuit unor imperfecţiuni software, Roskomnadzor (agenţia care supervizează comunicaţiile) a ordonat lansarea unui element-cheie al „runetului suveran” - sistemul naţional cu nume de domenii.

Operatorii din telecomunicaţii au primit un ordin corespunzător din partea Centrului de Monitorizare şi Control al reţelei publice de comunicaţii. În acelaşi timp, au fost date instrucţiuni pentru dezactivarea protocolului DNSSEC - protecţia criptografică pentru autentificarea în sistemul de nume de domeniu (DNS).

Este posibil ca incidentul cu runet, care i-a lăsat pe ruşi fără acces la site-urile din domeniul „.ru”, să fi fost asociat cu un test de tranziţie la serverele DNS naţionale, a declarat un oficial. Această idee a fost exprimată în repetate rânduri la nivel de stat, a amintit el. Instrucţiunea de a crea propriul sistem DNS al Rusiei, independent de Occident - un „internet separat” de facto - a fost dată de preşedintele Vladimir Putin încă din 2017.

Eşecul de la Runet a fost cauzat de o eroare de actualizare a cheilor DNSSEC pentru domeniul „.ru”, iar înlocuirea cheii pentru semnătura DNSSEC ar fi putut avea legătură cu tranziţia la un DNS naţional.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri