„Sandvișuri cu pâine otrăvită” și cartofi prăjiți care „alungă țânțarii”, printre rețetele recomandate de o aplicație care folosește AI

Data actualizării: Data publicării:
cărucior gol de cumparaturi intre rafturi, in supermarket
FOTO: Getty Images

Reprezentanții unui supermarket din Noua Zeelandă care experimentează utilizarea inteligenței artificiale pentru a oferi planuri de alimentație au observat că aplicația sa recomandă câteva rețete neobișnuite, printre care „sandvișuri cu pâine otrăvită” și cartofi prăjiți care alungă țânțarii, scrie The Guardian.

Aplicația, creată de lanțul de supermarketuri Pak ‘n’ Save, a fost promovată ca o modalitate prin care clienții pot folosi în mod creativ resturile de mâncare din timpul crizei legate de costul vieții. Aplicația cere utilizatorilor să introducă diverse ingrediente pe care le au în bucătărie și generează automat un plan de masă sau o rețetă, împreună cu comentarii vesele. Inițial, a atras atenția pe rețelele de socializare pentru câteva rețete neatrăgătoare, inclusiv „o mâncare de legume cu Oreo”.

Atunci când clienții au început să experimenteze introducerea a unei game mai largi de articole de pe lista de cumpărături, aplicația a început să facă recomandări neobișnuite. O rețetă pe care a numit-o „amestec de apă aromată” ar crea de fapt vapori de clor. Aplicația descrie rețeta ca fiind „băutura nealcoolică perfectă pentru a-ți potoli setea și a-ți împrospăta simțurile”. „Serviți rece și bucurați-vă de parfumul răcoritor”, spune acesta, fără a menționa că inhalarea clorului poate provoca leziuni pulmonare sau moartea.

Comentatorul politic din Noua Zeelandă Liam Hehir a postat „rețeta” pe Twitter, determinând alți neozeelandezi să experimenteze și să împărtășească rezultatele pe rețelele sociale. Recomandările au inclus un mocktail cu înălbitor, sandvișuri cu otravă de furnici, „orez cu înălbitor” și „fericire cu metanol” - un fel de pâine prăjită cu aromă de terebentină.

Un purtător de cuvânt al supermarketului a transmis că sunt dezamăgiți că o mică parte din clienți „au încercat să folosească instrumentul în mod necorespunzător și nu pentru scopul pentru care a fost prevăzut”. Într-o declarație, reprezentanții supermarketului spun că vor „continua lucreze pentru a îmbunătăți aplicația” pentru a se asigura că aceasta este sigură și utilă și au precizat că robotul are termeni și condiții care prevăd că utilizatorii trebuie să aibă peste 18 ani.

Într-o notă anexată la planificatorul de mese, se avertizează că rețetele „nu sunt revizuite de o ființă umană” și că nu garantează „că orice rețetă va fi o masă completă sau echilibrată, sau potrivită pentru consum”. „Trebuie să vă folosiți propria judecată înainte de a prepara orice rețetă propusă de Savey Meal-bot”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri