Scandalurile din Portugalia cresc procentele partidului extremist condus de fostul comentator de fotbal Andre Ventura

Data publicării:
andre ventura
André Claro Amaral Ventura (foto) este fondatorul și președintele partidului de extremă dreaptă Chega (Chega!). Sursa foto: Profimedia Images

Campania electorală generală de două săptămâni din Portugalia a început oficial, cu partidele de centru-dreapta și de centru-stânga în fruntea sondajelor, dar partidul Chega! („Destul!”), condus de fostul comentator de fotbal André Ventura, în vârstă de 41 de ani, ar putea avea o creștere semnificativă, dacă sondajele se dovedesc exacte, informează The Guardian.

Partidul lui Ventura a obținut 1,3% din voturi la alegerile din 2019, a crescut la 7,3% în 2022 și de atunci a scăzut cu 19%.

Luís Montenegro, liderul partidului conservator Social Democrat (SDP), și-a lansat campania în districtul de nord Bragança, spunând că este încrezător într-o „mare victorie” pentru alianța tripartită pe care a format-o cu două partide de dreapta mai mici.
Pedro Nuno Santos, liderul actualului partid socialist, le-a spus cumpărătorilor de la o piață din afara Porto, că partidul său se bucură de „o relație de proximitate și încredere” cu alegătorii și este „concentrat pe o victorie care oprește avansul dreptei”.

Scandalurile politice și corupția favorizează extrema dreaptă

Cu toate acestea, având în vedere că socialiștii favoriți să câștige cele mai multe voturi, iar partidele de dreapta combinate se așteptau să obțină mai multe locuri în parlament, ochii multor observatori au fost ațintiți asupra lui Ventura care a spus de mult timp că nu va sprijini o coaliție de dreapta decât dacă este oficial o parte din ea.

Spre deosebire de mai multe state membre UE, de la Finlanda la Italia, extrema dreaptă nu a reușit până acum să aibă un impact prea mare în Portugalia, care în aprilie sărbătorește o jumătate de secol de când Revoluția Garoafelor din 1974 a pus capăt multor ani de guvernare autoritară.

Dar alegerile anticipate din 10 martie, convocate după demisia surprinzătoare a premierului socialist, António Costa, au loc în umbra multiplelor scandaluri de corupție care au alimentat dezamăgirea alegătorilor și favorizează extrema dreaptă, spun analiștii.

Guvernul lui Costa s-a prăbușit în noiembrie anul trecut, pe fondul unei anchete de corupție care a dus la o percheziție de către poliție a reședinței sale oficiale și a ministerelor mediului și infrastructurii, precum și la arestarea șefului său de personal. Acesta nu este acuzat momentan de nicio infracțiune.

În ultimele săptămâni, o instanță de la Lisabona a hotărât, de asemenea, că un fost prim-ministru socialist, José Sócrates, ar trebui să fie judecat pentru acuzațiile conform cărora și-ar fi băgat în buzunar aproximativ 34 de milioane de euro în timpul mandatului său, din greșeală, fiind urmărit pentru fraudă și spălare de bani.

Partidul lui Ventura susține pedeapsa cu moartea și castrarea chimică a violatorilor

SDP, care a alternat la putere cu socialiștii de zeci de ani, se confruntă, de asemenea, cu acuzații de corupție, doi politicieni proeminenți ai formațiunii politice fiind forțați recent să demisioneze pe fondul unei anchete pentru corupție în Madeira.

O criză a locuințelor, nivelurile scăzute persistente ale salariilor și serviciile de sănătate publică nesigure sunt alte domenii în care evidențele celor două partide principale - despre care sondajele sugerează că sunt obișnuite cu 28% și 29% din voturi - sunt contestate.

Ca și în alte părți ale Europei, Chega! a făcut din lupta împotriva presupusei corupții una dintre temele sale principale – „Portugalia are nevoie de curățare”, spune unul dintre sloganurile sale – în timp ce a făcut campanii pe tema imigrației, crizei climatice și diferențelor religioase și culturale.

Partidul susține pedeapsa cu moartea, castrarea chimică a violatorilor care-și repetă faptele și dorește toleranță zero pentru imigrația ilegală. De asemenea, a spus că dorește ca Portugalia să aibă mai multă libertate față de UE pentru a urmări unele legături economice bilaterale.

Populiștii de extremă dreaptă sunt în coalitii de guvernare în Italia și Finlanda și susțin o alta in Suedia. FPÖ din Austria este pe cale să câștige alegerile așteptate în această toamnă, în timp ce AfD din Germania și Mitingul Național (RN) al Franței se află la cote record în sondaje.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri