Scene înfiorătoare la prima execuție din Oklahoma din ultimii 6 ani: „Nu ar trebui să mai executăm până ce nu revizuim protocolul”

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat cu barbă
John Grant a fost executat de statul american Oklahoma după 6 ani în care execuțiile au fost întrerupte. Foto: Profimedia Images

Scene înfiorătoare au avut loc în Oklahoma, joi, la prima execuție efectuată în acest stat american după șase ani de pauză. John Grant, condamnatul la moarte, a făcut convulsii și a vomitat înainte de a muri de la cocktail-ul de medicamente ce i-a fost administrat pentru a-l ucide, relatează Reuters.

Grant, în vârstă de 60 de ani, a murit la ora locală 16:21, conform autorităților statului Oklahoma. A fost prima execuție efectuată de acest stat american după alte trei încercări în care autoritățile nu au reușit să asigure o moarte demnă și lipsită de chinuri condamnaților. În urma lor, execuțiile au fost suspendate în 2015.

Combinația de medicamente folosită pentru a-i ucide pe condamnați ar trebui să-i tranchilizeze și să blocheze durerea înainte de moarte, însă în niciunul dintre ultimele cazuri nu pare că și-a făcut treaba.

„Când medicamentele au început să-i intre în sânge, el a expirat adânc. Apoi a început să convulsioneze din tot corpul și să vomite”, a spus Sean Murphy, prezent la execuție.

Conform martorului, bărbatul a început să vomite, iar un oficial al închisorii a venit pentru a-l șterge pe față. Unul dintre avocații care l-au reprezentat pe Grant a calificat execuția drept „problematică”.

„Nu ar trebui să mai executăm oameni în Oklahoma până ce nu revizuim protocolul problematic al statului”, a spus el.

Grant participa la un proces împotriva statului, care urma să se judece în 2022, prin care era contestată modalitatea de execuție cu cele trei substanțe folosite și calificată drept „inumană”, însă autoritățile statului au refuzat să amâne execuția pentru ca procesul să meargă înainte.

Execuțiile planificate din Oklahoma merg contra tendințelor din alte state americane, acolo unde pedeapsa cu moartea este aplicată tot mai rar.

36 de state americane din 50 și D.C. fie au abolit pedeapsa cu moartea, fie nu au mai efectuat execuții în ultimii 10 ani.   

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri