Schemele dubioase prin care Vladimir Putin le-a cumpărat case de lux fiicelor sale și fostei soții

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin stă pe un fotoliu și se uită la televizor într-o cameră cu draperii aurii
Vladimir Putin la reședința lui oficială din Moscova. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin s-a folosit de o întreagă rețea de firme off-shore, manipulate de apropiații lui, pentru a le da case de lux, aproape de reședința sa oficială din Moscova, fostei sale soții și fiicelor sale, se arată într-o investigație a Proekt, citată de The Moscow Times.

Investigația celor de la Proekt se bazează pe corespondența e-mail a lui Kiril Șamalov, fostul ginere al lui Putin, obținută ca urmare a unei scurgeri masive de date din 2020.

Conform jurnaliștilor de la Proekt, o firmă off-shore cu sediul în Cipru, Ermira, și alte două companii similare din Panama – Topsail Development și Dorrington Commercial – au fost folosite pentru a cumpăra terenuri în apropiere de reședința oficială a lui Vladimir Putin din Moscova, de la Novo-Ogariovo. Terenurile au fost cumpărate la mijlocul lui 2006

Mai puțin de doi ani mai târziu, în 2008, Putin a făcut rocada cu Medvedev, într-o încercare de a păstra o minimă aparență că Rusia mai era o democrație. În această perioadă, proprietățile au fost re-înregistrate pe numele lui Șamalov.

În e-mailurile scurse, apar discuții din 2012 între Șamalov și fiica cea mică a lui Putin, Katerina Tihonova, în care cei doi discutau de o renovare la una dintre proprietăți. Pentru acest proiect, ar fi fost plătiți în jur de 9 milioane de euro.

Wedding picture of Kirill Shamalov and Katerina Tikhonova, alleged daughter of Vladimir Putin
Katerina Tihonova s-a căsătorit cu Kiril Șamalov, fiul unui oligarh apropiat de Putin. Cei doi au divorțat. Foto: Profimedia

Vile de lux cu proprietate dubioasă și schimburi constante între oligarhi și familia lui Putin

În 2013, Șamalov a trimis prin e-mail un document prin care îl împuternicea pe Artur Oceretnîi, actualul soț al fostei soții a lui Putin, Liudmila Putina-Oceretnîia, să dețină o altă proprietate, tot în apropiere de reședințele deja menționate.

Oceretnîi și Șamalov au cumpărat, de asemenea, vile de lux și în stațiunea franceză de coastă Biarritz, acolo unde localnici au văzut-o pe fosta lui Putin alături de fiica acestuia, Tihonova, mergând pe stradă fără ascunzișuri.

Cea mai mare fiică a lui Putin, Maria Voronțova, s-a mutat în două locuințe aproape de Novo-Ogariovo la puțin timp după căsătoria cu afaceristul olandez Jorrit Faassen. Proprietățile respective au fost înregistrate în 2013 sub proprietatea unei sucursale a Ermire din Insulele Virgine Brtianice – Berocci Investments.

Proekt mai scris că proprietatea fluidă deținută prin firme off-shore și faptul că nu s-au căsătorit legal le-a permis lui Tihonova și Voronțova să nu aibă legături direct cu aceste proprietăți.

De atunci, Șamalov a predat proprietățile din Novo-Ogariovo și acțiuni de 380 de milioane de dolari pe care le deținea la principala companie petrochimică din Rusia, Sibur, către oligarhi susținuți de dictatorul rus.

În urmă a rămas doar proprietatea de la Biarritz, confiscată de autoritățile franceze în aprilie 2022, la puțin timp după declanșarea invaziei din Ucraina.

Putin nu a recunoscut niciodată că Tihonova și Voronțova sunt fiicele lui, referindu-se la ele în interviuri cu apelativul „acele femei”. Ambele au fost sancționate de guvernul SUA, împreună cu Șamalov, în aprilie 2022.

Reședința de la Novo-Ogariovo se află la doar câțiva kilometri de locul unde mai multe drone au fost doborâte la Moscova, în timpul celui mai serios atac împotriva capitalei ruse de când a început războiul din Ucraina.

Putin se afla, cel mai probabil, în interioriul vilei în timpul atacului și a fost trezit mai devreme de cât era obișnuit de echipa lui de securitate, a declarat o sursă apropiată de Kremlin pentru varianta rusească a The Moscow Times, sub condiția anonimatului, miercuri.

Citiți și: Ce spun rușii din Moscova despre atacul cu drone împotriva orașului lor

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri