Scholz explică de ce nu vrea să trimită Kievului rachete Taurus: „Ar putea lovi Moscova”

Data publicării:
olaf scholz
Guvernul cancelarului Olaf Scholz (foto) a fost până în prezent reticent să trimită Ucrainei rachete Taurus. Sursa foto: Profimedia Images

Berlinul nu va trimite Ucrainei rachete Taurus, care au o rază de acțiune mai lungă, de teamă că ar putea lovi din greșeală Moscova. Astfel și-a explicat refuzul cancelarul Olaf Scholz, la o discuție cu cetățenii.

Săptămâna aceasta, cancelarul german Olaf Scholz a exclus din nou livrarea de rachete de croazieră Taurus în acest moment către Ucraina, explicând că astfel doreşte să evite riscul ca Germania să se trezească implicată în război.

Unul dintre motivele refuzului este că aceste rachete, care au rază de acţiune de peste 500 de kilometri, i-ar permite Kievului să atace teritoriul Rusiei.

„O armă care nici măcar nu este cea mai puternică - un lansator de rachete HIMARS realizează mult mai multe decât Taurus - dar care are o rază de acțiune de 500 de km și care, dacă este folosită greșit, poate atinge o ținta undeva la Moscova, este o armă în cazul căreia răspunsul la întrebarea "Ce facem cu ea și cum ar trebui să fie folosită?" nu poate fi decis cu sloganuri de auto-încurajare”, a explicat Scholz, joi.

Livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucât forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina sau includerea în pachet a avioanelor adaptate pentru lansarea acestor rachete şi implicit instruirea piloţilor ucraineni, care necesită timp.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri