Scholz, în discuții cu aliații despre trimiterea de tancuri Ucrainei: „Trebuie să evităm un război între Rusia și NATO”

Data actualizării: Data publicării:
Olaf Scholz
Scholz, în discuții cu aliații despre trimiterea de tancuri în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că este în discuții cu aliații privind posibila aprovizionare cu tancuri grele a Ucrainei, relatează Bloomberg.

„Mă gândesc mereu la situație”, a spus Scholz, într-un interviu acordat sursei citate. Cancelarul Germaniei a precizat că toate deciziile sunt luate cu aliații. „Acționăm întotdeauna împreună cu aliații și prietenii noștri. Nu mergem niciodată singuri”, a spus acesta.

Scholz a fost sub presiunea aliaților pentru a trimite tancuri de luptă grele Leopard de fabricație germană la Kiev în cazul în care luptele se intensifică în primăvară. El a fost criticat pentru decizia de a nu furniza arme grele Ucrainei, argumentând că ar risca să-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze conflictul.

Cancelarul a câștigat un răgaz la începutul acestei luni, cu un acord de a trimite 40 de vehicule de luptă Marder și un sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina, ca parte a unui anunț comun cu SUA. Cu toate acestea, apelurile pentru tancuri Leopard mai puternice au continuat.

„Susținem Ucraina atât timp cât este necesar, cu toate mijloacele pe care le putem folosi”, a spus Scholz, adăugând că scopul este de a „evita ca acesta să fie un război între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”.

Marea Britanie a devenit sâmbătă prima țară care a confirmat că își va trimite tancurile de luptă în Ucraina, iar oficialii europeni care au de-a face cu Berlinul au spus că se așteaptă ca Germania să urmeze exemplul în viitorul apropiat. Este de așteptat ca guvernul să ia o decizie cu privire la tancuri înainte de o întâlnire a înalților oficiali din apărare din națiunile aliate, vineri, la baza aeriană americană din Ramstein, Germania.

Scholz a subliniat că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina pentru ca orice negocieri să aibă loc și că Germania va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar. „Sunt foarte fericit că președintele ucrainean este pregătit pentru pace”, a spus Scholz. „Rusia trebuie să facă ceva pe care, din câte vedem noi, nu este pregătită să facă și anume retragerea trupelor – așteptăm asta”, a spus cancelarul german.

De când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Scholz a abandonat politica postbelică a Berlinului de a nu trimite arme letale în zonele de luptă și a alocat 100 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) pentru modernizarea forțelor armate, pe lângă o creștere a cheltuielilor anuale pentru apărare care atinge obiectivul NATO de 2% din PIB anul viitor.

Guvernul german este în măsură să deblocheze zeci de tancuri Leopard de fabricație germană pentru Ucraina, ceea ce ar putea spori semnificativ capacitățile Kievului. Alte douăsprezece țări europene au Leoparzi în arsenale, dar au nevoie de aprobarea Berlinului înainte de a putea transfera tancurile.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri