Secretarul de stat SUA: Administraţia Biden susţine protestatarii din China

Data publicării:
Antony Blinken
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că administraţia Biden susţine protestatarii din China, ale căror manifestaţii împotriva măsurilor prea stricte anti-COVID s-au transformat şi în demonstraţii anti-guvernamentale, scrie CNN.

"Susţinem dreptul oamenilor de pretutindeni, fie că vorbim de China, fie că vorbim de Iran, fie de alt loc, de a protesta paşnic, de a-şi face cunoscute punctele de vedere, de a-şi arăta frustrările", a spus Blinken.

Acesta a adăugat că va aborda problema protestelor şi în vizita pe care o are programată în China, luna viitoare.

"Vom spune ce am spus mereu şi ceea ce preşedintele Biden i-a spus lui Xi Jinping, că drepturile omului şi libertăţile civile sunt fundamentale pentru noi, ca americani. Niciun guvern american, niciun preşedinte american nu va trece astfel de lucruri sub tăcere", a declarat secretarul de stat.

Protestele în China au început după ce un incendiu din 24 noiembrie a ucis cel puţin zece persoane, în oraşul Urumqi, din regiunea Xinjiang. Manifestanţii au considerat că măsurile de caranină au împiedicat pompierii să acţioneze în timp util pentru a salva victimele.

Pe măsură ce demonstraţiile s-au extins, oamenii au început să ceară şi mai multe libertăţi politice şi civile, nu doar relaxarea măsurilor anti-COVID, iar protestele l-au avut ca ţintă şi pe preşedintele Xi Jinping.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri