Șeful armatei ucrainene spune că rușii atacă în est: „Situația este dificilă”

Data publicării:
militar cu cască își pune mâinile la urechi în timp ce un tanc trage pe fundal
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut miercuri că situaţia pe frontul din estul Ucrainei rămâne „dificilă”, unde trupele ruse sunt în ofensivă, spre deosebire de alte zone, unde activitatea acestora „s-a diminuat puternic”, relatează France Presse.

„Situaţia operaţională pe frontul de est rămâne dificilă”, a transmis generalul Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, indicând că s-a deplasat în „teatrul de operaţii” într-o zonă unde există „ameninţarea unor înaintări ale ruşilor în profunzime”, fără alte precizări.

„Inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, concentrându-şi principalele eforturi în zonele Ternî, Ivanivske, Berdîci, Tonenke, Verbove şi Robotîne”, a adăugat generalul Sîrski, publicând fotografii care îl arată în mijlocul unor soldaţi pe teren.

„În acelaşi timp, probabil din cauza nivelului ridicat al pierderilor, activitatea inamicului în alte zone ale frontului s-a diminuat considerabil”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase luni, într-un interviu pentru media franceze, că avansul Rusiei a fost „stopat” în Est şi că situaţia este în prezent „mult mai bună” pe front decât acum trei luni.

În urma cuceririi la jumătatea lunii februarie a oraşului fortăreaţă Avdiivka, în estul Ucrainei, după patru luni de lupte înverşunate, forţele ruse au prelat rapid controlul asupra mai multor aşezări la vest de acest oraş până la sfârşitul lunii februarie.

Armata ucraineană, care se confruntă cu o acută lipsă de muniţii în absenţa livrărilor din partea aliaţilor american şi europeni, a fost forţată să se retragă pe poziţii defensive uneori construite în grabă.

Dar de la începutul lunii martie, asalturile ruseşti par să fi încetinit, iar Moscova a revendicat doar capturarea unei mici aşezări la sud-vest de Avdiivka.

„În timpul a două săptămâni de lupte încrâncenate, inamicul a suferit pierderi extrem de ridicate. Cu toate acestea, toate localităţile pe care a încercat să le cucerească rămân sub controlul nostru”, a afirmat generalul Sîrski.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri