Șeful armatei UK îi avertizează pe britanici să se pregătească de un război masiv cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Soldați în uniformă și camuflaj privesc într-un punct nedefinit
Șeful armatei britanice se teme de un posibil război masiv cu Rusia în următorii ani. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Șeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a comparat situația actuală din Ucraina cu marile crize geopolitice din anii 1914 și 1937 și spune că e nevoie ca britanicii și europenii să se pregătească de un posibil război masiv cu Rusia, în condițiile în care regimul de la Kremlin devine tot mai agresiv, relatează Euronews.

Șeful militar al armatei britanice i-a avertizat pe cetățenii Regatului să fie pregătiți de un război la nivelul celor două mari conflicte din secolul XX.

Generalul Patrick Sanders a făcut declarațiile la Expoziția Internațională de Vehicule Blindate de la Londra. El a mai spus că invazia rusească a Ucrainei este un semnal al lucrurilor care vor veni, avertizând că lecțiile războaielor trecute trebuie învățate înainte să fie prea târziu.

„Predecesorii noștri au eșuat în a înțelege implicațiile așa-zisei Crize din Iulie, din 1914 (n. red. – premergătoare Primului Război Mondial), și s-au împiedicat până au căzut într-unul dintre cele mai groaznice războaie. Nu ne permitem să facem aceeași greșeală și astăzi. Ucraina chiar contează”, a spus el.

Generalul britanic a mai insistat și că scara potențială a acestui posibil conflcit cu Rusia nu trebuie subestimată.

„Acest război nu este doar despre pământul negru din Donbas, sau doar despre reînființarea Imperiului Rus – este despre învingerea sistemului nostru (democratic – n. red.) și a modului nostru de viață politic, psihologic și simbolic.

Felul în care răspundem, noi fiind o generație ante-belică, va avea implicații mari pentru istorie. Curajul ucrainenilor ne-a mai cumpărat niște timp, pentru moment”, a continuat generalul.

Sanders spune că e nevoie că cetățenii britanici să se pregătească serios de război

Deși a vorbit despre o dublare a armatei britanice, Sanders spune că este nevoie ca inclusiv cetățenii de rând să fie pregătiți, nu pentru mobilizare militară, ci pentru un anume nivel de mobilizare civică nemaivăzut în Europa de după 1945.

Generalul britanic spune că este nevoie de organizarea unor așa-zise „armate a cetățenilor”, care să fie pregătite de un război masiv cu Rusia și care să urmeze armata profesionistă în cazul conflictului.

Ca răspuns la discursul său, guvernul britanic a făcut precizarea că nu se ia în calcul sub nicio formă mobilizarea. Purtătorul de cuvânt al premierului Sunak, Max Blain, a declarat că „guvernul nu are nicio intenție de a da vreun ordin de încorporare”.

„Armata britanică are o veche tradiție ca forță profesionistă. Nu există niciun plan de schimbare a acestei stări de fapt”, a spus el.

Unii lideri din Europa se tem de o posibilă invazie rusească

Avertismentele generalului britanic vin în urma mai multor altora similare de la oficiali de țări NATO importante, în principal din Europa.

Tot astăzi, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat că NATO trebuie să se pregătească pentru posibilul moment în care Rusia va ataca NATO, în următorii 5-8 ani.

De asemenea, șeful apărării germane face demersuri pentru o reconfigurare serioasă a armatei germane. Documente făcute publice de ziarul german Bild arată că guvernul de la Berlin are planuri de contingență serioase legate de o posibilă invazie rusească a Europei, începând cu statele baltice.

Planul, descris ca un „scenariu de exercițiu”, ia în calcul lansarea unui război hibrid de către Rusia în 2024, pentru ca regimul de la Kremlin să poată, apoi, avea un pretext pentru mutarea unui număr masiv de trupe la granița cu NATO.

Conform predicțiilor, NATO ar muta la rândul său în jur de 300.000 de militari la granița sa estică, dar nu până la începutul lui 2025.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...