Șeful diplomației chineze s-a întâlnit în Indonezia cu Antony Blinken și Serghei Lavrov

Data publicării:
Wang Li, șeful diplomației chineze, dă mâna cu Antony Blinken, secretarul de stat al SUA
Întâlnire între Wang Li, șeful diplomației chineze, și Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Foto: Profimedia Images

Şeful politicii externe a Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit joi cu miniştrii de externe din Rusia, Serghei Lavrov, şi SUA, Antony Blinkene, în Jakarta, Indonezia, în marja unei reuniuni ASEAN, organizaţia care reuneşte ţări din Asia de Sud-Est, informează Reuters, preluată de news.ro.

Wang Yi, care e șeful Comitetului pentru politică externă al Partidului Comunist Chinez, îl înlocuiește pe ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, care nu a putut veni din motive de sănătate și care nu a mai fost văzut în public de peste două săptămâni și a ratat mai multe întâlniri oficiale importante.

Yi este considerat diplomatul cu rangul cel mai înalt din China. În cea mai recentă dintr-o serie de interacţiuni între superputerile rivale, Wang Yi a dat mâna cu Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane, înainte de a intra într-o sală de şedinţe dintr-un hotel din centrul Jakartei, unde cele două delegaţii au fost văzute stând faţă în faţă.

Cei doi nu au vorbit cu presa înainte de întâlnirea lor, care are loc la mai puţin de o lună după vizita lui Blinken la Beijing, când China şi Statele Unite au convenit să îşi stabilizeze rivalitatea pentru a nu devia spre conflict, dar nu au reuşit să producă niciun progres major.

Cele două părţi au părut la acea vreme să ţină ferm la poziţiile lor cu privire la orice subiect, de la Taiwan la comerţ, inclusiv acţiunile SUA faţă de industria cipurilor din China, drepturile omului şi războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dar analiştii consideră că recentele întâlniri fac parte din eforturile de a deschide calea pentru un summit între preşedintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping mai târziu în cursul acestui an.

Întâlnirea între şefii diplomaţiilor chineză şi americană intervine după ce marţi liderii NATO, în frunte cu Statele Unite, au criticat China într-un comunicat care a rezumat discuţiile avute de aliaţi.

De asemenea, Wang Yi s-a întâlnit separat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Indonesia ASEAN Ministerial Meeting
Întâlnire între Serghei Lavrov și Wang Li. Foto: Profimedia Images

„Cele două părţi trebuie să urmeze consensul important la care au ajuns şefii de stat, să menţină schimburile la nivel înalt, să consolideze comunicarea şi coordonarea strategică”, a declarat Ministerul chinez de Externe, citându-l pe Wang, despre întâlnirea cu Serghei Lavrov.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri