Șeful spionajului militar din Ucraina susține că "Rusia se adaptează și ne copiază tacticile foarte mult"

Data actualizării: Data publicării:
Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov, stă la biroul său.
Şeful serviciului de contraspionaj militar ucrainean, Kirilo Budanov. Foto: Profimedia Images

Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare din Ucraine, a declarat la Forumul de Strategie Europeană Ialta, care a avut loc la Kiev, că în ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, Ucraina se află în avantaj în fața Rusiei, care e depășită. Cu toate acestea, trupele Moscovei se adaptează, schimbă strategia și modul în care acționează constant și copiaza foarte mult din tacticile Ucrainei, relatează The Guardian.

În cadrul Forumului care a reunit decidenți ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, Budanov a spus că "în ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele. Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri".

Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război "pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor".

"Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult", a afirmat şeful spionajului militar ucrainean.

Ce spune Budanov despre scandalul cu Elon Musk

În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus că nu este sigur că Elon Musk ar fi apăsat niște butoane pentru a opri mișcarea unor drone.

"Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea", a precizat şeful GUR.

"Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului", a punctat Budanov, citat de news.ro

Elon Musk a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a reţelei sale de sateliţi Starlink în oraşul portuar Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de la Marea Neagră, spunând că se temea de complicitate într-un act de război «major».

Ce relatează Musk despre războiul din Ucraina în biografia sa

Miliardarul a făcut această declarație joi, pe platforma sa de socializare, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a şefului SpaceX, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea reţelei Starlink în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.

Musk a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgenţă din partea Ucrainei "de a activa Starlink până la Sevastopol". El nu a precizat data solicitării.

"Intenţia evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruseşti la ancoră", a scris Musk.

"Dacă aş fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului", a adăugat el.

Potrivit CNN, noua biografie a lui Walter Isaacson intitulată "Elon Musk", care va fi lansată marţi de Simon & Schuster, spune că, atunci când dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibil s-au apropiat anul trecut de flota rusă, "au pierdut conectivitatea şi au fost aduse la ţărm fără a face rău".

Biograful mai spune că decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliţii, a fost determinată de teama acută că Rusia ar răspunde la un astfel de atac ucrainean cu arme nucleare.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...