Sexul în afara căsătoriei va fi pedepsit cu închisoarea în Indonezia. Oamenii nu mai au voie să critice autoritățile sau președintele

Data actualizării: Data publicării:
Proteste împotriva noului Cod Penal
Proteste împotriva noului Cod Penal în fața parlamentului local din Bandung, 30 iunie 2019. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul indonezian urmează să voteze un nou cod penal, care va pedepsi cu închisoarea sexul în afara căsătoriei, au confirmat pentru The Guardian oficiali ai statului asiatic.

Modificările legislative vor interzice insultarea președintelui sau a instituțiilor de stat, precum și exprimarea părerilor contrare cu ideologia statului. Sexul înaintea căsătoriei va fi interzis și pedepsit cu până la un an de închisoare.

Aflat în lucru de zeci de ani, noul Cod Penal din Indonezia ar urma să fie votat în parlament pe 15 decembrie, a declarat pentru Reuters adjunctul Ministrului Justiției din Indonezia, Sharif Hiariej. "Suntem mândrii să avem un Cod Penal aliniat valorilor indoneziene".

Bambang Wuryanto, un parlamentar implicat în scrierea noului Cod Penal, a declarat că acesta ar putea fi trecut prin Parlament chiar și săptămâna viitoare.

Noul Cod Penal este susținut de anumite grupuri islamice din țara asiatică care devine tot mai conservatoare, deși există voci care spun că noul trend distruge reformele liberale realizate după dispariția liderului autoritar Suharto, în 1998.

O versiune anterioară a draftului de Cod Penal urma să fie votată în Parlament în 2019, însă a generat proteste uriașe la nivel național. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi împotriva mai multor legi, în special celor care restrângeau libertățile civile.

Criticii noului Cod Penal spun că documentul a suferit modificări nesemnificative, deși guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în toată țara.

Una dintre schimbări ar urma să permită comutarea pedepsei capitale în închisoarea pe viață dacă deținutul are un comportament exemplar timp de 10 ani. Incriminarea avortului, excepție făcând victimele violurilor, rămane în noul draft, alături de pedepse cu închisoarea pentru "magie neagră".

Potrivit ultimului draft al Codului Penal, datat 24 noiembrie și consultat de Reuters, sexul în afara căsătoriei, care poate fi denunțat doar de persoane apropiate, precum rude, aduce o pedeapsă maximă de 1 an de închisoare.

Insultarea președintelui, o faptă care poate fi denunțată doar de președinte, aduce o pedeapsă maximă de 3 ani de închisoare.

Indonezia este cel mai mare stat musulman din lume după populație și are deja în vigoare sute de hotârâri la nivel local care discriminează femeile, minoritățile religioase și comunitatea LGBTQ+.

Andreas Harsono, de la organizația Human Rights Watch (HRW), a spus că modificarea codului penal ar însemna "un regres uriaș pentru democrația indoneziană".

O versiune revizuită a codului penal a fost în discuție în Indonezia încă de când statul asiatic și-a declarat independența față de Olanda, în 1945.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri