„Simt că am eșuat ca tată”. Familia jurnalistului Evan Gershkovich arestat în Rusia vorbește pentru prima dată public

Data publicării:
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich, jurnalistul american arestat în Rusia. Foto: Profimedia

Familia jurnalistului Evan Gershkovich, arestat în Rusia la sfârșitul lunii martie pentru spionaj, a vorbit pentru prima dată într-un interviu video exclusiv acordat The Wall Street Journal, relatează CNN.

Întrebat dacă a vorbit vreodată cu fiul său despre ce i s-ar putea întâmpla în calitate de corespondent în Rusia, tatăl jurnalistului, Mihail, a răspuns „nu” şi a adăugat că are încredere în fiul său şi în judecata sa. „Bineînţeles, acest lucru face ca lucrurile să fie mai dificile pentru mine acum. (Pentru că) simt că am eşuat, într-un fel, ca tată”, a adăugat el.

Mama acestuia, Ella Milman, care a părăsit Uniunea Sovietică în 1979 şi a plecat în Statele Unite, a declarat că în momentul reţinerii fiului ei, la 29 martie, a avut sentimentul că i s-a întâmplat ceva.

Sora jurnalistului, Danielle, a vorbit despre modul în care părinţii ei, care au emigrat din Uniunea Sovietică separat, dar în acelaşi an, i-au crescut pe ea şi pe Evan cu sentimentul de a fi mândri de originea lor. Ea a spus că îşi admira fratele atunci când citea despre Rusia prin intermediul reportajelor sale. „Cred că America relatează despre Rusia uneori într-un mod care o face să pară un loc destul de terifiant şi rece, dar el era foarte pasionat să arate şi alte părţi, nuanţele şi frumuseţea ei”, a spus ea.

De asemenea, părinţii săi au declarat pentru WSJ că lui Evan îi plăcea de la o vârstă fragedă să aibă prieteni şi a fost întotdeauna foarte curios. Mama sa spune că avea „mulţi prieteni” şi aceştia vedeau Rusia prin ochii lui, iar acest lucru era „frumos”.

Reporterul s-a angajat la WSJ cu o lună înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina. „Mi-a spus că era unul dintre puţinii rămaşi acolo, ştiu că simţea că este de datoria lui să relateze de acolo”, a declarat mama sa.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept „ridicolă” acuzaţia de spionaj.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri