Singurele șapte țări din lume unde aerul e curat. Un raport care a analizat 134 de state și regiuni trage un puternic semnal de alarmă

Data actualizării: Data publicării:
Young female runner running on misty stormy dockside
Singurele șapte țări din lume unde aerul e curat. FOTO: Getty Images

Doar șapte țări din 134 îndeplinesc standardul internațional de calitate a aerului, poluarea mortală a aerului devenind tot mai problematică din cauza activităților economice și a impactului toxic al fumului provocat de incendii, arată un raport citat de The Guardian.

Din 134 de țări și regiuni care au făcut obiectul analizei în acest raport, doar șapte – Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă – îndeplinesc limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Majoritatea țărilor nu reușesc să îndeplinească acest standard pentru PM2,5, particula care, atunci când este inhalată, poate provoca o multitudine de probleme de sănătate și decese, arată un raport IQAir, o organizație elvețiană pentru calitatea aerului care adună date de la peste 30.000 de stații de monitorizare din întreaga lume.

În timp ce aerul lumii este în general mult mai curat decât era în mare parte a secolului trecut, există încă regiuni în care nivelurile de poluare sunt deosebit de periculoase. Cea mai poluată țară, Pakistanul, are niveluri de PM2,5 de peste 14 ori mai mari decât standardul OMS, arată raportul IQAir, pe lista celor mai poluate țări fiind India, Tadjikistan și Burkina Faso.

Chiar și în țările bogate și în curs de dezvoltare rapidă, progresele în reducerea poluării aerului sunt amenințate. Canada, considerată mult timp ca fiind printre țările cu cel mai curat aer, a fost afectată de incendiile record care au devastat-o.

În China, eforturile de îmbunătățire a calității aerului au fost complicate anul trecut de o redresare a activității economice după pandemia de Covid-19, raportul constatând o creștere cu 6,5% a nivelurilor de PM2,5.

„Din păcate, lucrurile au regresat”, a declarat Glory Dolphin Hammes, directorul executiv al IQAir pentru America de Nord. „Știința este destul de clară cu privire la impactul poluării aerului și totuși suntem atât de obișnuiți să avem un nivel de poluare prea mare pentru a fi sănătoși. Nu luăm măsuri suficient de repede.”

Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni pe an în întreaga lume – mai mult decât SIDA și malaria combinate – și efectele se resimt cel mai mult în țările în curs de dezvoltare.

Cea mai poluată zonă urbană din lume a fost anul trecut Begusarai în India, arată raportul, care adaugă că în India sunt cele mai poluate patru orașe din lume.  

Cercetările publicate de oamenii de știință din SUA luna trecută au descoperit că nu există un nivel sigur de PM2,5, chiar și cele mai mici expuneri fiind legate de o creștere a spitalizărilor pentru afecțiuni precum bolile de inimă și astmul.

Aidan Farrow, cercetător cu privire la calitatea aerului la Greenpeace International, a spus că este nevoie de o monitorizare mai bună a calității aerului.

„În 2023, poluarea aerului a rămas o catastrofă globală a sănătății, datele globale ale IQAir reamintesc câte de necesare sunt soluțiile care să rezolve această problemă”, a spus el.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri