Sondaj. Maia Sandu s-ar clasa pe primul loc în cazul unor noi alegeri în R. Moldova. Doar 3 partide ar intra în parlament

Data publicării:
maia sandu
Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar ieși pe primul loc dacă ar avea loc noi alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, arată datele unui sondaj al Barometrului Opiniei Publice.

Potrivit aceluiaşi sondaj, în cazul unor noi alegeri parlamentare în Republica Moldova, doar trei partide ar accede în legislativ: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Partidul Renaştere asociat cu fostul partid Şor. Niciuna dintre cele trei formaţiuni politice nu ar obţine însă majoritatea, informează presa de la Chişinău, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, circa 60% dintre moldoveni consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, iar preţurile, sărăcia şi viitorul copiilor îi îngrijorează cel mai mult.

Sondajul de opinie a fost efectuat la comanda Institutului de Politici Publice (IPP).

„Pentru Maia Sandu ar vota 29,4%, pentru Igor Dodon 18,1%, pentru Ion Ceban 5,6%, pentru Renato Usatâi 5,1%, pentru Ilan Şor 3,2%, pentru Vladimir Voronin 1,5%, iar ceilalţi sunt sub 0,5%”, a prezentat directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, datele sondajului.

În cazul alegerilor parlamentare, în legislativ ar accede trei partide, fiind vorba de PAS, pentru care ar vota puţin peste 24% dintre respondenţi, partidul de guvernământ fiind urmat de PSRM cu 13,4% şi de Partidul Renaştere asociat cu fostul partid Şor, cu 8,6%.

În ceea ce priveşte încrederea în personalităţile politice din Republica Moldova, primele trei locuri sunt ocupate de Maia Sandu (19,6%), Igor Dodon (6,9%) şi Ilan Şor (3,7%). Premierul Dorin Recean şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, se bucură însă de mai puţină încredere, fiind poziţionaţi aproape pe ultimele locuri în clasament.

De asemenea, respondenţii au fost întrebaţi dacă ar alege aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) sau la Uniunea Vamală, în cazul în care ar fi organizat un referendum în acest sens.

Potrivit datelor prezentate de Barbăroşie, „pentru aderarea la UE s-au pronunţat 47%, "pentru arderea la Uniunea Vamală - 32,% din respondenţi”, în timp ce 4,5% nu ar participa la un astfel de referendum, iar 14,4% au declarat că „nu ştiu/nu au decis”.

Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat în perioada 9-23 august, pe un eşantion de 1.215 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...