Sora lui Kim Jong-un reacționează cu furie după ce Biden a anunțat revenirea submarinelor nucleare în Coreea de Sud

Data publicării:
Kim Yo-jong vorbește la televizor
Kim Yo-jong deține o poziție de putere semnificativă în ierarhia sistemului dictatorial de la Phenian. Foto: Profimedia Images

Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean, a lansat noi amenințări, recent, după întâlnirea președintelui sud-coreean cu omologul său american, Joe Biden, la Washington, relatează BBC. Kim a spus că venirea submarinelor americane în porturile sud-coreene va duce la „creșterea pericolului” în peninsula coreeană și în Asia și a cerut „perfecționarea” arsenalului nuclear nord-coreean.

Kim Yo-jong a mai spus că arsenalul nuclear al Coreei de Nord „ar trebui adus și mai aproape de perfecție”, conform presei de stat de la Phenian.

Declarațiile lui Kim Yo-jong, care deține o poziție de putere semnificativă în ierarhia sistemului dictatorial de la Phenian, vin după ce SUA au luat decizia de a trimite din nou submarine înarmate nuclear în porturile sud-coreene și de a implica Sudul în planificările și strategia sa nucleară pentru contracararea amenințării din Nord.

În schimb, guvernul de la Seul a fost de acord să nu meargă mai departe cu planurile de a dezvolta propriul arsenal nuclear.

Acordul cu numele de „Declarația de la Washington”, a fost anunțat în această săptămână în timpul vizitei președintelui Yoon Suk-yeol la Washington.

„Cu cât dușmanii noștri sunt mai determinați să facă exerciții de război nuclear, cu cât aduc mai multe arme nucleare în zona peninsulei coreene, cu atât ne vom exercita mai puternic dreptul nostru la auto-apărare direct proporțional cu ei”, a spus sora lui Kim.

Kim Yo-jong susține că decizia americanilor va „rezulta doar în expunerea la mai mult pericol a păcii și securității în Asia de Nord-Est”.

Ce presupune noul acord SUA-Coreea de Sud

Pe baza acordului dintre SUA și Coreea de Sud, guvernul american își va face angajamentele de securitate din Asia mai vizibile, trimițând din nou, pentru prima oară în peste 30 de ani, submarine nucleare în porturile sud-coreene.

De asemenea, și alte echipamente militare vor ajunge în Coreea de Sud, printre care și bombardiere nucleare, iar cei doi aliați vor dezvolta un Grup Consultativ Nuclear, pentru a putea dezvolta împreună strategii de contracarare a amenințării din Nord.

Politicienii de la Seul încearcă de mai multă vreme să convingă SUA să implice mai mult Coreea de Sud îm strategia nucleară față de Coreea de Nord.

Îngrijorările au crescut acut și la Washington, dar și la Seul, cu privire la amenințarea nucleară tot mai ridicată care vine dinspre regimul de la Phenian, cunoscut pentru comportamentul imprevizibil și pentru retorica belicoasă.

Îngrijorările cu privire la Nord au declanșat în Sud o dezbatere publică majoră legată de dezvoltarea de arme nucleare. Conform ultimelor sondaje, o majoritate a sud-coreenilor susțin ideea dezvoltării propriului arsenal nuclear, ca formă de apărare și descurajare a intențiilor regimului din Nord.

Sudul a renunțat la programul său nuclear în urmă cu 50 de ani, când a semnat Tratatul de Non-Proliferare Nucleară, iar oficialii de la Washington speră ca lucrurile să rămână la fel. Americanii se tem că peninsula coreeană ar putea deveni centrul unei noi și periculoase curse a înarmării, dacă guvernul de la Seul decide să-și reia programul nuclear.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri