Soros, oaie neagră și în Macedonia

Data actualizării: Data publicării:
George Soros
George Soros. FOTO: Gulliver/Getty Images

Ministrul macedonean de externe, Nikola Poposki, spune că țara sa s-a confruntat cu o puternică presiune politică venită în special din partea Fundației pentru o Societate Deschisă, finanțată de George Soros. Activitățile acestei fundații au devenit „inacceptabile”, spune ministrul.

George Soros
George Soros | FOTO: Gulliver/Getty Images

Este important ca noul guvern să se formeze rapid, pentru a reduce încercările străine de implicare în afacerile interne ale Macedoniei, a mai declarat Nikola Poposki într-un interviu pentru revista italiană La Verita, citat de agenția de presă macedoneană MIA.

„Aproximativ 90% din fondurile primite de organizațiile non-guvernamentale din Macedonia vin de la una și aceeași sursă. Multe dintre aceste organizații beneficiare sunt implicate aproape exclusiv în politică, lucru pe care ar trebui să îl facă numai partidele. Însă aici avem ONG-uri care acționează în politică sub acoperirea de organizații umanitare”, a declarat șeful diplomației macedonene.

„În mod clar, acest lucru nu poate fi acceptat într-o țară străină (...) De fapt, aceste organizații se află în spatele presiunilor media și influenței necorespunzătoare asupra opiniei publice. Declanșează lupte politice care, printr-o coincidență bizară, pun mereu presiune asupra unei singure tabere politice. Și sprijină întotdeauna coaliția socialistă. În opinia noastră, acest lucru destabilizează țara”, a afirmat Nikola Poposki.

El a adăugat că Macedonia s-a confruntat cu perioade dificile în timpul crizelor politice din 2015 și 2016, dar că acum este pregătită să iasă mai puternică din aceste presiuni.

În Macedonia au avut loc, în decembrie, alegeri legislative anticipate, care s-au soldat cu un rezultat neclar, ceea ce îngreunează crearea rapidă a unui guvern funcțional pentru a depăși criza politică ce paralizează de luni de zile mica țară balcanică, candidată la integrarea în UE .

Săptămâna trecută, președintele macedonean, Gjorge Ivanov, a anunțat că îi va cere lui Nikola Gruevski, liderul veteran al formațiunii conservatoare VMRO-DPMNE (dreapta naționalistă), să formeze noul guvern.

Nikola Gruevski, în vârstă de 46 de ani, a mai fost premier timp de aproape 10 ani, între august 2006 și ianuarie 2016. El va avea la dispoziție 20 de zile pentru a-și forma un cabinet care să primească girul parlamentului.

VMRO-DPMNE a obținut 51 din cele 120 de locuri în parlament la alegerile anticipate din 11 decembrie, iar social-democrații rivali din SDSM au obținut 49 de locuri. Pentru a forma guvernul, Gruevski va fi nevoit să-și găsească un partener de coaliție între partidele care-i reprezintă pe etnicii albanezi din țară.

Un număr semnificativ de alegători de etnie albaneză s-au orientat către social-democrați, pentru prima dată după conflictul interetnic din 2001. Albanezii reprezintă circa o treime din populația de 2,1 milioane a fostei republici iugoslave. 

(sursa: Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri