Soțul fostului premier scoțian, Nicola Sturgeon, a fost arestat

Data actualizării: Data publicării:
Peter Murrell
Peter Murrell este președintele executiv al SNP. Foto: Profimedia Images

Peter Murrell, soțul fostei șefe a guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a fost arestat, miercuri, ca urmare a unei investigații a poliției în ce privește strângerile de fonduri pentru Partidul Național Scoțian (SNP), formațiunea care guvernează regiunea britanică autonom, relatează The Guardian.

Poliția din Scoția a anunțat că Murrell, în vârstă de 58 de ani, a fost „arestat ca suspect”, miercuri, și a adăugat că se fac percheziții la un număr de adrese care au legătură cu investigația în curs. Murrell ocupă funcția de președinte executiv al SNP.

Investigația a fost demarată după ce au fost făcute plângeri că SNP a gestionat fraudulos 600.000 de lire sterline strânși ca donații pentru finanțarea campaniei pentru un al doilea referendum pentru independență. Acuzația este că banii au fost folosiți nu pentru campanie, ci pentru cheltuielile de zi cu zi ale funcționării partidului.

„Un bărbat de 58 de ani a fost astăzi, miercuri, 5 aprilie 2023, arestat ca suspect într-o investigație legată de finanțele și finanțarea Partidului Național Scoțian”, a transmis poliția într-un mesaj scurt.

„Bărbatul se află în custodie și este interogat de detectivii noștri. Polițiștii efectuează, de asemenea, percheziții la mai multe adrese, ca parte a acestei investigații.

Un raport va fi trimis Biroului Coroanei și Serviciului Fiscal al Procuraturii. Pentru că această investigație este în desfășurare, nu putem face mai multe declarații”, se mai arată în mesajul poliției scoțiene.

Anunțul vine la o lună de la anunțul demisiei lui Sturgeon din fruntea SNP și a guvernului

Anunțul arestului lui Murrell vine la puțin timp după ce Nicola Sturgeon, șefă a guvernului scoțian din 2014, după eșecul primului referendum pentru independență, și-a anunțat retragerea din funcție.

„Este important să știi aproape instinctiv când este momentul potrivit pentru a face loc altcuiva”, spunea Sturgeon în februarie, la momentul în care își anunța demisia din fruntea partidului și a guvernului local.

Sturgeon a fost înlocuită de Humza Yousaf, la sfârșitul lunii martie, primul musulman în funcția de premier al Scoției.

De-a lungul anilor, Sturgeon a fost una dintre cele mai importante voci pro-independență din Scoția, cerând în nenumărate rânduri organizarea unui al doilea referendum, mai ales după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, decizie căreia majoritatea covârșitoare a scoțienilor s-au opus.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri