Spaima rușilor în Ucraina: Roiuri de drone controlate de nava-mamă „Baba Iaga”

Data publicării:
drone war - military copter drones above middle-eastern city battlefield at daytime, neural network generated image
Londra trimite Kievului peste 10.000 de drone de atac. Foto: Profimedia Images

Dronele ucrainene sunt folosite de ceva timp pentru a lansa explozibili pe câmpurile de luptă din Ucraina, însă utilizarea lor devine din ce în ce mai sofisticată. Potrivit presei ruse controlate de stat, piloții ucraineni care operau în sectorul de est Donbas în ianuarie folosesc deja cu succes drone agricole grele, supranumite Baba Iaga – după un personaj din folclorul slav, scrie Kyiv Post.

Baba Iaga este o dronă hexacopter ucraineană mare, cu o cameră în infraroșu și capacitate pentru un focos de rachetă. Poartă numele unui personaj din folclorul slav, o vrăjitoare care prăjește și mănâncă copii.

Folosite anterior pe post de drone care aruncă muniții de dimensiunea unui mortar asupra țintelor, bombele au fost recent înlocuite cu piese electronice care le permit operatorilor ucraineni să ghideze roiuri de drone către țintele din spatele liniilor rusești.

În această nouă configurație, „navă-mamă”, drona este încărcată cu antene direcționale, sisteme anti-bruiaj, baterii suplimentare și un receptor de semnal la bord. Baba Iaga extinde considerabil raza normală de acțiune a unei drone ucigașe ucrainene ieftine de 500 de dolari, de la 10 până la 30 de kilometri.

Această tehnologie permite armatei ucrainene să folosească drone mici, FPV, la distanțe atinse în mod obișnuit de tunuri și obuziere și să le folosească ca o alternativă reală la artilerie, într-o perioadă în care armata Kievului rămâne fără muniție.

drona baba yaga
Drona „Baba Iaga”. Foto: Armata ucraineană

Dronele Baba Iaga, care controlează roiuri de drone mai mici, ar fi fost folosite deja cu succes în sectoarele Harkov, Donbas și Herson ale frontului.  Surse independente ucrainene au spus că tehnica este posibilă din punct de vedere tehnic fără a confirma utilizarea sa în luptă în Ucraina.

„Baba Iaga”-spaima soldaților ruși din Ucraina

Numele „Baba Iaga” a fost inventat inițial de trupele ruse din cauza sunetului celor șase sau opt motoare ale dronei agricole, o dronă folosită în special noaptea, datorită camerei în infraroșu, și care îi vânează pe soldații ruși. 

Un soldat intervievat de Izvestia a spus că „nava-mamă Baba Yaga” ucraineană poate sprijini până la zece drone de atac și că trupele de la sol au dificultăți în contracararea dronelor de atac din cauza vitezei și dimensiunii lor mici.

„Ei folosesc această dronă agricolă uriașă, este Baba Iaga, o folosesc ca o navă-mamă pentru drone mici FPV, așa că zboară în zona noastră din spate, douăzeci sau treizeci de kilometri, trebuie să fii foarte atent. Este o armă foarte periculoasă. Nu este ușor să le dobori. Ei (operatorii de drone din Ucraina) le folosesc de cele mai multe ori noaptea. Nu zboară atât de repede, dar au o mare capacitate de transport”, a declarat un soldat rus pentru canalul de televiziune RIA Novosti, controlat de Kremlin.

Surse oficiale ale armatei ucrainene au declarat că informațiile referitoare la dronele Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) sunt un secret militar și nu comentează aspectele tehnice ale capacităților sale. 

Mai multe grupuri de voluntari ucraineni au declarat, în ultimele luni, că se lucrează în continuare pentru a îmbunătăți comunicațiile dintre dronele FPV și stațiile de la sol, din cauza deficitului de muniție de artilerie.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri