Cercetătorul american care a rămas blocat într-o peșteră adâncă din Turcia ar putea fi salvat în orele următoare

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati într-o p-estera
Echipe speciale intervin ca să salveze un speolog american blocat în a treia cea mai adâncă peșteră din Turcia, după ce i s-a făcut rău. FOTO Profimedia Images

Un cercetător american care a rămas blocat la peste 1.000 de metri sub pământ, în sudul Turciei, a fost mutat mai aproape de suprafaţă şi ar putea să fie salvat până marţi dimineaţă, au anunţat echipele de salvare, citate de Reuters.

Mark Dickey, în vârstă de 40 de ani, se afla într-o expediţie internaţională de explorare în peştera Morca din munţii Taurus din provincia Mersin, când ar fi început să sufere de hemoragii gastrointestinale la o adâncime de 1.040 de metri.

„Nu pot să spun ora exactă când va ieşi din peşteră, dar cred că în această noapte sau mâine dimineaţă, dacă totul decurge aşa cum trebuie”, a declarat coordonatorul medical al Comisiei de salvare din peşteră, Tulga Sener.

Imagini anterioare din timpul operaţiunii îl arătau pe Dickey zăcând în interiorul grotei şi primind tratament din partea unei echipe medicale. Imaginile au arătat, de asemenea, alte echipe care se deplasează în peşteră cu ajutorul unor frânghii şi îşi croiesc drum prin pasaje înguste.

„Starea generală de sănătate a lui Mark este foarte bună, dar nu poate fi hrănit pe gură, de aceea este hrănit pe cale intravenoasă”, a adăugat Sener.

„Mark se află, de fapt, în prezent la aproximativ două sute de metri sub intrare. Sunt atât de multe pante, încât este puţin complicat. Cu siguranţă va dura câteva ore”, a declarat presei Giuseppe Conti, preşedintele comisiei tehnice a Asociaţiei Europene de Salvare din Peşteră.

Peste 150 de salvatori din Turcia şi din alte ţări lucrează de zile întregi pentru a-l salva din a treia cea mai adâncă peşteră din ţară.

„Mark a ajuns la ultimii 180 de metri în 16:26, ora locală (15:26 GMT). Acum se va odihni aici pentru o vreme. Operaţiunea de salvare va continua de la -180 de metri după ce Mark se va odihni în tabăra de aici pentru o vreme. Dacă totul merge bine, se urmăreşte salvarea completă a lui Mark până diseară sau mâine”, a scris Federaţia de Speologie din Turcia pe X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri