Spionii ruşi se deghizează în instalatori, dar şi în diplomaţi. Bulgaria ar putea expulza doi oficiali ruşi suspecţi de spionaj

Data publicării:
militar rus se uită prin binoclu
Foto: Getty Images

Bulgaria ar putea expulza doi diplomați ruși pe care procurorii bulgari îi suspectează de spionaj, a declarat vineri ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva.

Un alt diplomat a fost expulzat din Bulgaria, fiind acuzat de spionaj, în luna octombrie.

„Am primit scrisori de la procurori cu aceste acuzații. Vom lua măsurile pe care suntem obligați să le luăm și cel mai probabil îi vom declara pe suspecți persona non grata”, a declarat Zaharieva, conform Mediafax.

Aceasta a mai adăugat că Ministerul de Externe urmează să îl convoace pe ambasadorul rus la Sofia pentru a discuta despre cei doi diplomați.

Într-o declarație separată, procurorii au informat că un prim secretar din cadrul departamentului consular al ambasadei Rusiei a avut activități de spionaj încă din 2017, încercând să colecteze informații despre procesul electoral.

Un al doilea diplomat a colectat informații despre energie și securitate energetică încă din octombrie 2018.

În trecut, procurorii din Bulgaria l-au pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei pe șeful unui ONG, în cadrul unei acțiuni de devoalare a unei rețele care susținea îndepărtarea Bulgariei de UE și aliații occidentali și orientarea țării către Moscova.

La Davos, autoritățile din Elveția au dejucat o operațiune de spionaj rusească care implica folosirea unor agenți care s-au dat drept instalatori și care aveau misiunea de a instala microfoane, pentru a obține informații de la liderii și oamenii de afaceri prezenți la Forumul Economic Mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri