Galerie Foto Stare de urgență în California din cauza unei vijelii cu forța unui uragan. Inundații în Los Angeles: "O furtună istorică"

Data actualizării: Data publicării:
inundatii in california
Stare de urgență în California din cauza unei vijelii cu forța unui uragan. FOTO: Profimedia Images

Ploi abundente şi vânt cu forţa unui uragan au lovit mare parte din statul american California, și au lăsat fără curent electric 900.000 de clienţi. Meteorologii se aşteaptă ca furtuna să continue și să afecteze mari orașe în următoarele două zile din cauza inundaţiilor, scrie Reuters. Guvernatorul statului California a declarat stare de urgenţă, iar pentru Los Angeles a fost emisă avertizare de inundație.

Furtuna a lovit statul California chiar în momentul în care Los Angeles a găzduit ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, unde covorul roşu a fost acoperit, iar unii dintre participanţi au fost nevoiţi să meargă prin ploaia torenţială în ţinute de seară strălucitoare, unele vedete apărându-se de ploaie cu poşeta, pe post de umbrelă.
Intemperiile au determinat biroul din Bay Area al Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) să emită o avertizare rară de vânt cu forţă de uragan.

Ploaia a anulat runda finală a turneului de golf profesionist de la Pebble Beach din comitatul Monterey situat în California de Nord. Deoarece pentru ziua de luni erau prognozate în continuare ploi abundente, PGA Tour a încheiat evenimentul după doar trei zile, desemnându-l pe Wyndham Clark câştigător, notează Reuters.

Stare de urgență în California din cauza unei vijelii cu forța unui uragan. FOTO: Profimedia Images
Stare de urgență în California din cauza unei vijelii cu forța unui uragan. FOTO: Profimedia Images

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a declarat stare de urgenţă în opt comitate cu o populaţie totală de peste 20 de milioane de locuitori. Pentru unele zone din Los Angeles, Santa Barbara şi San Luis Obispo au fost emise avertizări de inundaţii. "Are potenţialul de a fi o furtună istorică, cu vânturi puternice, furtuni şi chiar scurte tornade", a declarat primarul din Los Angeles, Karen Bass, într-o conferinţă de presă.

Potrivit prognozelor, furtuna ar putea afecta până marţi San Francisco Bay Area şi comitatul Los Angeles (L.A.), creând un risc sever de inundaţii şi alunecări de noroi.

"Călătoriile de luni seara ale navetiştilor vor fi, cel puţin, un dezastru total. De fapt, va fi atât de rău încât le-aş recomanda tuturor să rămână acasă în L.A., dacă este posibil", a declarat duminică, prin live streaming, Daniel Swain, climatolog la Universitatea din California, Los Angeles. NWS a înregistrat rafale de vânt cu viteze maxime de 129 km/h şi chiar mai puternice pe alocuri.

Peste 900.000 de gospodării şi sedii comerciale au rămas fără curent electric duminică după-amiază, potrivit PowerOutage.us.

În apropiere de Los Angeles, în oraşul-port Long Beach ar putea să cadă în această perioadă cantităţi de precipitaţii care se înregistrează în mod obişnuit pe parcursul unui întreg an, a declarat primarul Rex Richardson, care se aşteaptă la 13-18 cm de ploaie de duminică până marţi.

Coastele sudice şi centrale ale Californiei se pregătesc pentru un total de 7-15 cm de precipitaţii, conform NWS. La poalele dealurilor şi în regiunile montane joase sunt aşteptate cantităţi de 15-30 cm. Zonele Los Angeles şi Santa Barbara se confruntă cu un risc ridicat de precipitaţii abundente inclusiv luni, meteorologii anticipând "ploi aproape continue" timp de 48 de ore.

Au fost emise ordine de evacuare pentru unii dintre locuitorii din aceste două comitate, precum şi pentru gospodării din regiunea San Jose, comitatul Ventura şi două zone din comitatul Los Angeles. Aceste regiuni au fost afectate anterior de incendii, terenul devenind astfel mai vulnerabil la alunecări de noroi. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri