Stupoare în Ucraina: Aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev sunt închise ori nefuncționale

Data publicării:
Persoane într-un adăpost antiaerian din Kiev în timpul unui atac aerian
Persoane într-un adăpost antiaerian din Kiev. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean al industriilor strategice s-a declarat „uluit” duminică, după ce a aflat că aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev inspectate sunt închise sau nu pot fi folosite în mod corespunzător, informează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri inspectarea tuturor adăposturilor antiaeriene de pe teritoriul Ucrainei, la o zi după ce trei persoane - două femei și o fetiță de 9 ani -  au fost ucise în Kiev deoarece nu au putut intra într-un astfel de adăpost, în timpul unui bombardament aerian al Rusiei.

Conform ministrului industriilor strategice, Oleksandr Kamîșin, din 1.079 de adăposturi examinate în prima zi 358 erau „nepregătite” și alte 122 „închise”. Doar 597 de astfel de adăposturi ale protecției civile erau funcționale.

„A trebuit să accept cu uluire faptul că jumătate erau deschise și considerate potrivite”, a spus oficialul ucrainean într-o postare publicată pe contul său de Telegram.

De la începutul lunii mai, Rusia și-a întețit numărul atacurilor aeriene asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Aceste bombardamente, în care sunt folosite rachete și drone kamikaze au loc în special noaptea, cu scopul de a submina moralul ucrainenilor înaintea declanșării mult-așteptatei contraofensive a forțelor Kievului.

O fetiţă, mama ei şi o altă femeie au fost ucise joi în timpul unui atac cu rachete ruseşti asupra Kievului, după ce adăpostul antiaerian în care s-au grăbit să intre nu s-a deschis, potrivit martorilor oculari, ceea ce a determinat autorităţile locale să deschidă o anchetă.

Localnicii din zonă au declarat că oamenii nu au putut intra în adăpost deoarece acesta era închis. „A sunat alerta aeriană. Soţia mea a luat-o pe fiica noastră şi au fugit la intrarea de aici”, a declarat pentru Reuters Iaroslav Riabciuk, care locuieşte în cartierul Desnîanski. „Intrarea era închisă, erau deja poate cinci sau zece femei cu copii. Nimeni nu le-a deschis. Au bătut destul de tare. Au încercat să intre în adăpost, nimeni nu le-a deschis. Soţia mea a murit”, a povestit bărbatul.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri