SUA avertizează că Rusia încearcă să influențeze alegerile în numeroase țări din întreaga lume

Data publicării:
Moscow, Russia. 25th December, 2018. Russian President Vladimir Putin speaks by phone with Arslan Kaipkulov, a participant in the Dream With Me volunteer project at the Kremlin December 25, 2018 in Moscow, Russia. Arslan, 15, is seriously ill and has drea
Vladimir Putin, liderul de la Kremlin. FOTO: Profimedia Images

Rusia a încercat să submineze legitimitatea a cel puţin 11 alegeri în nouă ţări democratice între 2020 şi 2022, potrivit serviciilor de informaţii americane, care au avertizat statele din întreaga lume cu privire la operaţiunile pe care Kremlinul le are în desfăşurare, transmite agenția EFE, citată de Agerpres. 

În plus, serviciile de informaţii ruse au atacat prin intermediul unor campanii pe reţelele sociale, valabilitatea alegerilor din alte 17 ţări, amplificând „naraţiunile interne”.

Dar Washingtonul consideră aceste cazuri ca fiind doar o mică parte a activităţilor de destabilizare ale Rusiei.

Aceste avertismente sunt incluse într-o telegramă diplomatică trimisă de Departamentul de Stat al SUA în numeroase ţări din întreaga lume şi la care EFE a avut acces.

În această telegramă, autorităţile americane informează despre eforturile tot mai mari ale serviciilor de informaţii ruse de a „submina procesele democratice la nivel global” şi de a influenţa rezultatele alegerilor prin campanii de dezinformare.

„Statele Unite au identificat, iar aceasta este o preocupare din ce în ce mai mare, eforturile Rusiei de a submina procesele democratice: Rusia desfăşoară operaţiuni pentru a submina încrederea publicului în integritatea alegerilor în sine”, explică telegrama.

Printre destinatarii telegramei diplomatice se numără Argentina, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Mexic şi Uruguay pe continentul american, precum şi Spania, Italia, Franţa şi Regatul Unit pe Bătrânul Continent.

Înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi ai serviciilor de informaţii ale Statelor Unite, care au solicitat să nu fie identificaţi, au prezentat două cazuri concrete din America de Sud şi Europa, în care serviciile ruse de informaţii au declanşat campanii de dezinformare electorală.

„Într-un caz din America de Sud, canalele ruseşti de Telegram au inclus informaţii jurnalistice false despre o presupusă fraudă, iar trolii ruşi de pe platformele de socializare au amplificat îngrijorările legate de instabilitatea şi violenţa postelectorală”, au explicat oficialii americani.

Deşi sursele au refuzat să identifice ţara sud-americană afectată, ele subliniat totuşi că SUA au detectat „pagini web conectate la serviciile de spionaj ruse în cadrul protestelor împotriva rezultatului alegerilor”.

În cazul altei ţări, de această dată din Europa, serviciile de informaţii americane au detectat site-uri web conectate cu Rusia care distribuiau articole în limba engleză ce conţineau acuzaţii de fraudă electorală.

La fel, într-un scrutin european din 2020, Serviciul Federal de Securitate rus, moştenitorul KGB-ului sovietic, a folosit intermediari „pentru a desfăşura agitatori şi a intimida lucrătorii electorali, pentru a organiza proteste în ziua votării şi pentru a sabota votul în străinătate”.

Kremlinul consideră că aceste operaţiuni sunt „eficiente” şi cu costuri reduse, potrivit aceloraşi surse, care au adăugat că transmit aceste informaţii guvernelor din întreaga lume „pentru ca (aceste guverne) să-şi facă o idee mai bună despre tacticile şi tehnicile ruseşti”.

„Ingerinţa electorală este o operaţiune ieftină şi uşoară. În multe cazuri, amplifică discursul local care pune la îndoială integritatea alegerilor”, cum ar fi răspuns autorităţilor la pandemia de coronavirus, au explicat oficialii americani. „Punctul nostru de vedere este că Rusia valorifică ceea ce percepe drept un succes relativ ieftin (obţinut la alegerile prezidenţiale din SUA) din 2020 pentru a-l aplica la nivel global”, au concluzionat ei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...