SUA avertizează Georgia să nu se alăture Moscovei împotriva Occidentului și o amenință cu tăierea finanțărilor

Data publicării:
protest in fata parlamentului din georgia
Parlamentul de la Tbilisi a sfidat protestele masive, adoptând o lege inspirată de Kremlin. Foto: Profimedia

Georgia a fost avertizată de SUA să nu devină un adversar al Occidentului dacă se aliniază din nou la Moscova, după ce parlamentul de la Tbilisi a sfidat protestele masive, adoptând o lege inspirată de Kremlin, scrie The Guardian.

Asistentul secretarului de stat al Washingtonului, Jim O'Brien, a vorbit despre temerile sale că adoptarea marţi de către parlamentul georgian a legii privind „agenţii străini” ar putea fi un alt „punct de cotitură” în istoria zbuciumată a fostului stat sovietic, potrivit News.ro.

În comentariile care păreau să semnaleze o convingere în SUA că guvernul georgian se aliniază din nou cu Rusia, O'Brien a sugerat că finanţarea ar putea fi retrasă în curând.

SUA au cheltuit miliarde de dolari pentru reconstrucţia Georgiei după căderea Uniunii Sovietice şi alte sute de milioane de dolari au fost planificate pentru economia şi armata ţării, a spus el.

„Toate acestea trebuie să fie revizuite dacă acum suntem consideraţi un adversar şi nu un partener”, a declarat O'Brien în cadrul unei conferinţe de presă la Tbilisi.

Oficialul american a vorbit în timp ce un controversat proiect de lege privind „agenţii străini” a fost susţinut de 84 de deputaţi la 30, în ciuda demonstraţiilor care au adus sute de mii de oameni pe străzile din Tbilisi.

În afara clădirii Parlamentului, poliţişti mascaţi au folosit gaze lacrimogene într-o încercare zadarnică de a dispersa unul dintre cele mai mari proteste de până acum, în timp ce înăuntru parlamentarii se certau pe tema viitorului ţării.

Protestele paşnice au continuat după lăsarea serii, mulţimea de manifestanţi mărşăluind spre Piaţa Eroilor, la aproximativ 2 km de Parlament, şi blocând străzile din jur.

Conform legislaţiei, grupurile media sau ale societăţii civile din Georgia care primesc peste 20% din finanţare din străinătate vor trebui să se înregistreze ca „organizaţii care servesc interesele unei puteri străine”.

Departamentul de Stat al SUA a calificat proiectul de lege drept „inspirat de Kremlin”, deoarece are ecouri ale legislaţiei introduse în 2012 de Vladimir Putin în legislaţia rusă, despre care multe persoane spun că a fost folosită pentru a reduce la tăcere criticii.

O'Brien a declarat că relaţia strategică cu Georgia a fost pusă în pericol de noua lege şi de o intensificare a retoricii anti-occidentale din ultimele zile.

Premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a afirmat luni că ţara sa este victimizată de un „partid de război global” condus de SUA, într-un limbaj care a avut ecouri cu cel folosit de Kremlin cu privire la ajutorul acordat de Occident Ucrainei.

De asemenea, O'Brien a cerut poliţiei georgiene să respecte protestele paşnice care au umplut străzile din Tbilisi şi a cerut ca cei care au făcut uz de forţă excesivă să fie arestaţi şi urmăriţi penal

O serie de lideri ai opoziţiei au fost bătuţi crunt pe străzi de bande neidentificate, în timp ce au fost înregistrate imagini cu protestatari loviţi cu pumnii şi picioarele de către poliţie.

Marţi, Comisia Europeană şi-a reafirmat poziţia conform căreia noua lege ar submina cererea Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

„Ţările membre ale UE sunt foarte clare că, dacă această lege va fi adoptată, va fi un obstacol serios pentru Georgia în perspectiva sa europeană”, a declarat aceasta.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri