SUA încurajează Ucraina să atace instalații militare rusești din Crimeea. Victoria Nuland: „Sunt ţinte legitime, susţinem acest lucru”

Data publicării:
victoria nuland gesticuleaza la microfon
Victoria Nuland. Foto: Profimedia Images

Statele Unite ale Americii consideră că peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar trebui cel puţin demilitarizată, iar Washingtonul consideră legitime atacurile ucrainene asupra unor ţinte militare de pe acest teritoriu, a transmis subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.

Crimeea - care include portul Sevastopol, unde este staţionată Flota Rusiei la Marea Neagră - este considerată de către diplomaţi occidentali şi ruşi drept principalul punct critic al războiului din Ucraina, notează Reuters, potrivit Agerpres.

„Nu contează ce decid ucrainenii în legătură cu Crimeea în ceea ce priveşte unde anume aleg să lupte etc., Ucraina nu va fi sigură decât dacă în Crimeea se va produce minimum, minimum o demilitarizare”, a declarat Victoria Nuland la Carnegie Endowment for International Peace, în Washington.

Întrebată despre pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a declarat că Rusia deţine o serie întreagă de instalaţii militare cruciale pentru conflict.

„Acestea sunt ţinte legitime, Ucraina le loveşte şi noi susţinem acest lucru”, a insistat Nuland.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova, a reacţionat vineri la declaraţiile lui Nuland, apreciind că acestea dovedesc că SUA sunt implicate în conflict.

Separat, EFE a relatat că apărarea antiaeriană rusă a doborât vineri o dronă care ar fi fost utilizată de Ucraina pentru a ataca o uzină termoelectrică din oraşul portuar Sevastopol.

„Astăzi dis-de-dimineaţă, în zona centralei termoelectrice Balaklava, forţele apărării antiaeriene au doborât o dronă. Nu s-au înregistrat pagube la uzină, care funcţionează normal”, a scris pe Telegram guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev.

Din august 2022, autorităţile din Crimeea denunţă atacuri ucrainene cu drone asupra mai multor puncte din peninsulă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri