SUA, Marea Britanie și Norvegia condamnă escaladarea violenței în Sudan

Data publicării:
militari cu arme într-un pick-up truck
Cele trei țări au cerut încetarea luptei și au îndemnat ambele părți să detensioneze situația. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite, Regatul Unit și Norvegia au condamnat vineri escaladarea violenței și încălcările drepturilor omului în Sudan, în special în regiunea Darfur, au transmis cele trei țări într-un comunicat comun, informează Reuters.

Comunicatul celor trei țări citează atacuri ale Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) din Sudan, o forță paramilitară formată în mare parte din grupuri arabe și miliții arabe aliate cunoscute sub numele de Janjaweed, în Darfur.

„Acestea au inclus – conform unor rapoarte credibile – crime în masă, inclusiv țintirea etnică a comunităților non-arabe și a altor comunități, uciderea liderilor tradiționali, detenții nedrepte și obstrucționarea ajutorului umanitar”, se arată în declarație.

A existat, de asemenea, îngrijorare cu privire la rapoartele conform cărora civili sunt vizați în Jebel Aulia, pe râul Nil Alb, se arată în comunicat.

Un război a izbucnit pe 15 aprilie între armata sudaneză și forțele de sprijin rapid paramilitare, după săptămâni de tensiuni crescânde între cele două părți din cauza unui plan de integrare a forțelor ca parte a tranziției de la guvernarea militară la democrația civilă.

Cele trei țări donatoare, care își numesc grupul „Troica”, au cerut încetarea luptei și au îndemnat ambele părți să detensioneze situația.

„Ambele părți trebuie să detensioneze situația și să se angajeze în discuții semnificative care să conducă la o încetare a focului și la accesul umanitar nestingherit”, au spus aceștia.

Câștigurile pentru RSF în părțile de vest și de sud ale țării au întrerupt luni de impas în războiul lor cu armata Sudanului, întărind ambiția forței paramilitare.

Dominația RSF în baza sa de putere din Darfur și progresele pe care le-a făcut în alte regiuni, care se întind spre est, până la Khartoum, capitala, au provocat speculații că Sudanul ar putea suferi o altă scindare, la 12 ani după ce a pierdut Sudanul de Sud.

Sudan a cerut, joi, Națiunilor Unite să înceteze misiunea politică a ONU în țară, declarând că încercarea sa de a ajuta guvernul de tranziție al Sudanului este dezamăgitoare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri