SUA: Serviciile de spionaj din Rusia au pus la cale atacul asupra laureatului Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov (The Guardian)

Data publicării:
Urmările atacului asupra lui Dmitri Muratov în tren
„Un astfel de atac nu poate avea loc fără cunoștința și aprobarea serviciilor de securitate rusești”. Foto: Profimedia Images

Serviciile de informații rusești au pus la cale atacul chimic asupra lui Dmitri Muratov, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace și editorul ziarului independent din Rusia, Novaia Gazeta, au transmis oficialii americani, potrivit The Guardian.

Muratov a dezvăluit faptul că la începutul lunii aprilie se afla într-un tren care se deplasa din Moscova în Samara când a fost stropit cu vopsea roșie care conținea acetonă de atacatorul care apoi i-a strigat: „Muratov, asta e pentru tine de la băieții noștri”.

La acea vreme, jurnalistul cu experiență a postat pe Telegram poze în care apărea cu fața și corpul acoperite de vopseaua roșie și a spus după asalt că ochii îl „ard teribil”.

În raportul desecretizat al serviciilor de informații din Statele Unite, despre care au scris cei de la Washington Post, s-a ajuns la concluzia că autorii atacului lucrau pentru serviciile de spionaj din Rusia, dar nu s-a specificat despre ce servicii este vorba.

Șase dintre jurnaliștii ziarului Novaia Gazeta au fost uciși pentru reportajele lor

Șase dintre jurnaliștii care au lucrat pentru Novaia Gazeta, inclusiv Anna Politkovskaia, jurnalista asasinată în octombrie 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin, au fost omorâți pentru reportajele pe care le-au publicat.

Ziarul rusesc a anunțat pe 28 martie că își suspendă activitatea cât timp războiul din Ucraina continuă după ce a primit avertizări repetate din partea autorității de stat care se ocupă cu cenzura, Roskomnadzor.

SUA: Serviciile de spionaj din Rusia au pus la cale atacul chimic asupra laureatului Premiului Nobel pentru Pace
Șase dintre jurnaliștii care au lucrat pentru Novaia Gazeta, inclusiv Anna Politkovskaia, jurnalista asasinată în octombrie 2006, chiar de ziua lui Vladimir Putin, au fost omorâți pentru reportajele pe care le-au publicat. Foto: Profimedia Images

La doar câteva ore după atacul din tren asupra lui Muratov, un canal de Telegram prorus numit „Parașutișii Uniunea Z” și-a revendicat atacul și a postat filmări din timpul incidentului.

Grupul a promis că îi va vâna pe cei care sprijină ceea ce prorușii numesc „minciunile” despre atrocitățile care au avut loc în orașul ucrainean Bucha, o suburbie a Kievului.

„Așa cum am promis, în viitorul apropiat veteranii noștri le vor aduce aminte 'marilor patrioți' că sângele Fiilor noștri Glorioși nu va rămâne nerăzbunat”, au scris prorușii pe canalul lor de Telegram, adăugând că tragedia de la Bucha ar fi o „invenție ucraineană” și că se vor răzbuna pe toți cei care nu sunt de partea lor.

„Un astfel de atac nu poate avea loc fără aprobarea serviciilor de securitate rusești”

„Cred că serviciile de informații americane au dreptate”, a spus și Pavel Kanigin, fost jurnalist al ziarului Novaia Gazeta și coleg vechi al lui Muratov. „Sunt 100% sigur că un astfel de atac nu poate avea loc fără cunoștința și aprobarea serviciilor de securitate rusești”.

De la începutul războiului, Rusia a lansat multe acțiuni de reprimare a protestatarilor, a mass-mediei independente și rețelelor de socializare din străinătate. Putin a aprobat în martie o lege prin care cei care se fac vinovați de răspândirea intenționată a știrilor „false” despre războiul din Ucraina pot sta după gratii până la 15 ani.

Un grup de jurnaliști de la Novaia Gazeta au lansat luna aceasta o publicație de știri cu sediul în Europa fără participarea lui Muratov. Aceștia au anunțat joi că publicația lor, Novaia Gazeta Europe, a fost blocată pe internetul din Rusia.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri