SUA și-au transferat în Europa singurul avion pentru monitorizare nucleară. Este vizată situația de la centrala Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
aeronava-de-tip-boeing-wc-135
Foto: Defense România

Serviciile ucrainene susțin că rușii pregătesc înscenarea unui accident la centrala nucleară Zaporojie. Este un avertisment pe care Kievul l-a dat în repetate rânduri, dar care trebuie luat mult mai în serios acum, avertizează președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Statele Unite au trimis un avion special care va monitoriza situația de la centrala din Zaporojie și va măsura nivelul radiațiilor din Europa, potrivit  defenseromania.ro

Europa este la un pas de o catastrofă nucleară, dacă rușii merg până la capăt cu planul de a detona centrala nucleară Zaporojie. Este avertismentul pe care Zelenski îl dă de luni bune și care îngrijorează întreaga lume. În acest context, Statele Unite au trimis în Europa un avion special, care monitorizează radiațiile nucleare.

„Există o amenințare serioasă, deoarece Rusia este pregătită, din punct de vedere tehnic, să provoace o explozie la centrală, care ar putea duce la o scurgere de radiații, spune președintele ucrainean.

Aeronava Boeing „Constant Phoenix” a aterizat la baza militară NATO din Creta. De acolo, va efectua misiuni de recunoaștere deasupra Mării Negre pentru a preleva mostre de aer și pentru a monitoriza emisiile radioactive. Prima dată când avioane de acest fel au venit în Europa a fost în 1986, după explozia de la centrala Cernobîl. Au mai fost trimise de două, în 2019 și 2020, în ambele cazuri zburând aproape de granița cu Rusia.

Serviciile secrete ucrainene au informații că rușii au minat un bazin de răcire și au plasat vehicule pline cu explozibili în patru din cele cinci unități de alimentare ale centralei. Mai mult, personalul rusesc ar fi fost instruit să dea vina pe Ucraina în caz că apare o urgență. 

Totuși, posibilitatea ca trupele rusești să însceneze un accident la centrala nucleară Zaporojie este redusă, estimează analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Aceasta nu poate fi însă exclusă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri