SUA vor trimite o „delegație informală” în Taiwan după alegerile prezidențiale din insulă

Data publicării:
china
Foto: Profimedia Images

Statele Unite vor trimite „o delegaţie informală” în Taiwan după alegerile prezidenţiale prevăzute sâmbătă, a spus miercuri o responsabilă americană cu rang înalt, avertizând Beijingul împotriva oricărui act „provocator” la finalul acestui scrutin crucial, notează AFP, potrivit Agerpres. 

Ea nu a precizat cine va face parte din această delegaţie, dar a indicat în cadrul unui discuţii cu presa că, în ultimii ani, Washingtonul a trimis regulat foşti miniştri sau foşti oficiali guvernamentali cu rang înalt pe insulă, a cărei suveranitate este revendicată de China.

Prin urmare, în opinia sa, nu este „nimic nou”.

„Ar fi provocator ca Beijingul să răspundă (la rezultatul alegerilor) cu mai multe presiuni militare sau acţiuni coercitive”, a mai avertizat responsabila cu rang înalt, sub protecţia anonimatului.

„Statele Unite nu iau parte la alegeri, nu au un candidat preferat. Indiferent de rezultatul alegerilor, politica noastră cu privire la Taiwan va rămâne aceeaşi şi solida noastră relaţie informală va continua”, a spus ea.

Înalta responsabilă a adăugat că Washingtonul se opune oricărei tentative de „ingerinţă” externă în procesul electoral din insulă, proces în care Statele Unite au „încredere deplină”.

Ea a subliniat că Beijingul nu a considerat că vizitele anterioare ale „delegaţiilor informale” - printre care cele trimise de preşedintele Joe Biden în aprilie 2021 şi apoi în februarie 2022 - au constituit o „escaladare”.

Dintre toate subiectele de tensiune între cele două superputeri, statutul Taiwanului este poate cel mai exploziv.

Beijingul consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său.

Statele Unite, la rândul lor, refuză să permită ca „statu-quoul” să fie rupt cu forţa.

Washingtonul nu recunoaşte Taiwanul ca stat şi consideră că Republica Populară Chineză este singurul guvern chinez legitim, dar Statele Unite oferă, totuşi, un ajutor militar semnificativ insulei autonome.

Vicepreşedintele taiwanez William Lai, din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri