Ce l-a propulsat pe Trump spre Casa Albă. Explicațiile lui Vasile Dîncu

Data publicării:
dincu in fata ta

Sociologul Vasile Dîncu pune victoria – pentru mulți surprinzătoare – a lui Donald Trump la alegerile din SUA pe seama unei oboseli a sistemului. Exista în Statele Unite o nemulțumire latentă față de modul în care se aude vocea oamenilor, a explicat vicepremierul la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„M-am uitat la sondaje și am văzut că spirala tăcerii funcționează deja, pentru că la americani nu e ca la noi, în România, sau în Europa, unde avem rata de non raspuns de 15-20-30% câte o dată, la ei e în procente mai mici. Acum s-a triplat această rată”, a spus Vasile Dîncu.

Sociologul a explicat că, în campania electorală, Hillary Clinton mergea mai degrabă pe ideea de că va fi salvată de forța pe care o are sistemul. Pe de altă parte, Donald Trump era un „outsider” în politică.

„Națiunile mari au curajul să aleagă prost. Națiunile mici iau răul cel mai mic. Națiunile mari au curajul să riște și am avut senzația că - și văzând echipa lui Trump, o echipă de oameni care cunoșteau foarte bine sistemul - mi-am dats seama că și sistemul poate vrea să se refacă pe sine”, a spus Vasile Dîncu.

Sociologul a comentat și scorul strâns la aceste alegeri, cu atât mai mult cu cât Hillary Clinton a avut mai multe voturi directe. Mai mulți analiști spuneau că acest scrutin a împărțit America în două.

„Toate țările sunt împărțite în două. Contează însă modul în care reușești să construiești sensul colectiv. Rolul guvernanței e de a crea coeziune și de a da sens colectiv”, a spus Vasile Dîncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri