Alegeri SUA 2020. Astronautul Mark Kelly devine senator democrat de Arizona. A învins-o pe o republicană pilot militar

Data publicării:
Fostul astronaut Mark Kelly a câștigat pentru democrați un post de senator în Arizona la alegerile din noiembrie 2020
Alegeri SUA 2020. Fostul astronaut Mark Kelly a câștigat pentru democrați postul de senator în Arizona care cândva i-a aparținut republicanului John McCain Foto: Guliver/GettyImages

Fostul astronaut Mark Kelly a câștigat pentru Partidul Democrat locul de senator de Arizona care a aparținut, din 1987 și până în 2018, când a murit, republicanului John McCain, fost candidat la Casa Albă. După decesul lui John McCain, Martha McSally, fost pilot militar, a ocupat acest post de senator, dar ea a fost învinsă la alegerile de marți de Mark Kelly.

În campanie, un afiș al taberei senatoarei republicane Martha McSally îl încurcase pe Mark Kelly cu fratele geamăn al acestuia, Scott Kelly, și el fost astronaut, a relatat Newsweek.

Citiți și: VIDEO - Studiu NASA realizat pe gemeni astronauţi. Cum s-a schimbat fratele care a petrecut un an în spațiu

Republicanii din Senat, camera superioară a Congresului SUA, care are puterea de a confirma judecători şi oficiali de rang înalt în administraţie, riscă să îşi piardă majoritatea după alegerile din 3 noiembrie 2020, la care americanii sunt chemați să-și aleagă nu numai președintele, ci și să reînnoiască o parte din mandatele Congresului SUA. În prezent, 53 din cele 100 de locuri din Senat sunt deţinute de republicani, iar republicanii au de apărat 23 de mandate. 

Respingerea Marthei McSally, care este o persoană foarte atașată de președintele Donald Trump, și alegerea democratului Mark Kelly este cu atât mai semnificativă cu cât Arizona este un stat în mod tradițional conservator. După moartea lui John McCain, Martha McSally fusese numită în postul de senator, pentru a-i duce la capăt mandatul, de guvernatorul statului Arizona.

Mark Kelly și-a câștigat faima de avocat al reglementării regimului armelor, după împușcarea soției sale, Gabrielle Giffords, care a fost membră a Camerei Reprezentanților. Ea a părăsit Congresul în 2012, la un an după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat comise la un eveniment electoral, incident soldat cu şase morţi.

 

Și Martha McSally are o poveste intersantă. Prima femeie care a pilotat un avion american de vânătoare, ea a dat în judecată administrația (republicană) Bush pentru că a obligat-o să poarte un veșmânt lung când era într-o misiune în Arabia Saudită, iar anul trecut a povestit cum a fost violată de un ofițer superior. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri