Americanii sunt în așteptarea „uraganului nuclear”

Data actualizării: Data publicării:
Florida Begins Preparing For Hurricane Irma
FOTO: Guliver/Getty Images

Un uragan „nuclear”, un uragan uriaș, un uragan mai mare decât întreg statul – astfel caracterizează autoritățile din Florida ciclonul Irma, o înspăimântătoare forță ce se apropie de americani, din calea căreia populația este sfătuită să fugă.

Florida Prepares For Major Hit By Hurricane Irma
FOTO: Guliver/Getty Images

Uraganul Irma se îndreaptă spre Bahamas, Haiti şi Insulele Turks și Caicos, după ce a făcut de nelocuit câteva insule din Caraibe, iar de sâmbătă seară îşi va face simţită prezenţa şi în Florida, unde deja peste 100.000 de oameni au primit ordin de evacuare.

Criză de apă potabilă şi conserve. În Florida a fost decretată stare de necesitate încă de la începutul săptămânii. Imediat oamenii s-au grăbit spre centrele comerciale şi benzinării să îşi facă provizii de apă, alimente şi combustibil. Numai că stocurile magazinelor s-au epuizat rapid, iar acum cu greu se mai gasesc cele necesare.

„Sunt cozi mari la benzină şi sunt multe staţii care nu au benzină până seara. Noaptea alimentează şi ziua, toată ziua, se termină. Sunt cozi lungi pe la staţiile de benzină care mai au. Nu mai sunt nici conserve, de fapt. Nu e numai cu apa, şi cu sucurile şi conservele este o problemă, pentru că toată lumea încearcă să îşi facă provizii. Majoritatea caselor sunt pe curent şi dacă se ia curentul, în zonele în care o să se ia mult curentul, o săptămână, zece zile, îţi dai seama nu poţi să găteşti. Nu o să meargă nimic”, a explicat la Digi24 Simona Botezan, o româncă rezidentă în Florida.

Autorităţile lansează din oră în oră apeluri disperate către populaţie să îşi ia toate măsurile de precauţie şi să plece din zonele care se află în calea uraganului. Îi avertizează că în orele imediate trecerii uraganului, dacă rămân în calea urgiei, avor pune în pericol viaţa salvatorilor pe care îi vor chema în ajutor.

Florida Begins Preparing For Hurricane Irma
Foto: Guliver/Getty Images

„Uitaţi-vă la dimensiunea acestei furtuni. Este uriaşă! Este mai mare decât tot statul nostru şi ar putea avea un impact major asupra populaţiei de pe ambele coaste”, a declarat Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

Este o furtună foarte, foarte gravă. Aş numi-o un uragan nuclear. Puterea pe care o are acest uragan este atât de mare şi vreau ca oamenii să înţeleagă că nu este ceva prin care vrei să treci. Nu vrei să fii în casa ta, în apartamentul tău, să faci pe eroul şi să rămâi în Miami Beach. În ultimele zile le spun oamenilor, dacă au prieteni, familie, vă rog să părăsiţi Miami Beach. Am trimis o scrisoare către toţi turiştii pe care îi avem în hoteluri, care chiar dacă nu era obligatorie la momentul trimiterii, vă rugăm să vă scurtaţi vacanţa şi să părăsiţi Miami Beach”, a declarat Philip Levine, primarul din Miami Beach.

Până acum, Autorităţile din Florida au emis peste o sută de mii de ordine de evacuare.

Rafturi goale supermarketuri
FOTO: Guliver/GettyImages

„Cu apa este o mare problemă pentru că aici, de câte ori plouă sau sunt inundaţii, apa nu mai este potabilă şi toată lumea încearcă să îşi facă stoc. Zona este extrem de populată. Şi chiar şi aici, la noi, noi suntem aproape de baza militară, de Air Force Mcbeal. Şi baza militară este evacuată, pentru că este inundabilă. Au mutat avioanele la New Orleans. Tot aşa, în bază sunt locuinţe, familiile care locuiesc acolo, au fost evacuate”, a povestit Simona Botezan.

Meteorologii estimează Irma, care a devastat deja mai multe insule din Caraibe, va ajunge în Florida sâmbătă seara, cu rafale de vânt ce pot depăşi 100 de kilometri pe oră: „Este uriaş (uraganul, n.r.). Este de-a dreptul uriaş. Valurile de pe plajă vor fi foarte înalte. Poţi rămâne blocat în propria casă, este înfricoşător”.

Prăpăd în Caraibe

Irma a lăsat prăpăd pe unde a trecut. Un bilanţ provizoriu vorbeşte despre cel puţin 11 morţi şi zeci de răniţi. Numărul victimelor ar putea fi însă mult mai mare. Multe localităţi sunt rupte de lume, inaccesibile, aşadar, pentru echipele de salvatori, nu există electricitate şi nici posibilitatea de a lua legătura cu cei din zonele afectate.

Ministerul român de Externe a anunțat joi seara că nouă români aflați în zonele afectate de uragan sunt în siguranță.

„Noaptea trecută a fost o experienţă oribilă pentru mine. Mama plângea şi fratele meu m-a trezit. Am fost speriată. Nu ştiam ce se va întâmpla cu mine”, a povestit o fetiță din Barbuda

„Oamenii alergau din casă în casă, vedeam maşini care zburau pe deasupra capetelor noastre, vedeam containere de 12 metri care zburau în stânga şi-n dreapta. Oamenii se legau de acoperişuri cu frânghii, ca să nu fie luaţi pe sus”, a relatat un martor ocular din Barbuda.

Antigua şi Barbuda, două insule cu peisaje superbe în Caraibe, par acum ieşite din infern. Uraganul Irma le-a lovit în plin.

„Ne-am spus: E un copil acolo, trebuie să mergem, să ieşim în furtună. Şi tocmai când ne pregăteam, a căzut acoperişul unităţii de pompieri, dar ştiam că aveam o misiune şi am făcut-o din toate puterile”, a povestit un pompier.

„Turnul de telecomunicaţii s-a rupt în două, pur şi simplu s-a rupt în două. Am avut şi situaţii în care containere au fost mutate şi la 100 de metri distanţă. Şi aeroportul este grav afectat, pentru că unul dintre aceste containere a fost luat pe sus de vânt şi a fost aruncat pe pistă, care este inoperabilă. Barbuda a resimţit din plin forţa uraganului Irma, cu rafale de peste 300 de kilometri pe oră, pe alocuri chiar mai puternice, ceea ce a dus la distrugerea de proprietăţi şi perturbarea completă a comunicaţiilor”, a declarat Gaston Browne, premierul insulelor Antigua și Barbuda.

La fel de afectate sunt şi insulele Saint Barts şi Saint Martin/ Sint Marteen. Pe ultima, practic nu mai există clădire neafectată de vijelie. Toate casele au ferestrele sparte şi acoperişurile smulse complet sau parţial de vânt. Multe drumuri au fost blocate de copacii rupţi.

„Pagubele sunt uriaşe, dar încă nu realizăm cât de mari sunt, deoarece comunicarea este foarte dificilă”, a spus Ronald Plasterk, ministrul olandez de interne.

În jumătatea franceză a insulei, străzile au fost inundate, iar vasele din port au fost aruncate de valuri unele peste altele. Parisul va trimite de urgenţă echipe de intervenţie pentru a ajuta autorităţile locale depăşite de amploarea distrugerilor.

Case ale vedetelor, distruse de uragan

Printre cei care s-au trezit cu proprietăţile devastate se numără socrii Pippei Middleton, sora Ducesei de Cambridge. Ei deţineau un hotel de lux în Saint Barthelemy din care nu a mai rămas mare lucru.

Nici casele luxoase ale preşedintelui Donld Trump şi ale miliardarului Roman Abramovici de pe insulele din Caraibe nu au scăpat neavariate de urgie.

Iar Richard Branson, fondatorul Virgin Group, şi familia lui ai fost surprinşi de uragan chiar pe insula lor din Marea Caraibilor.

Proprietatea a fost devastată, aşa cum reiese din imaginile postate de fiul miliardarului pe Instagram.

În calea uraganului Irma se mai află multe alte proprietăţi deţinute de celebrităţi precum Bruce Willis, Keith Richards, David Cooperfield, Johnny Depp sau Eddie Murphy.

Irma este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic în ultimele decenii şi unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, nu este un singur uragan, ci în prezent sunt trei active simultan în Atlantic.

Uraganul Irma, de categorie maximă 5 și cu o durată de peste 33 de ore, este ciclonul cel mai intens și mai longeviv înregistrat în lume de serviciile meteorologice, potrivit Météo France. Irma bate astfel recordul super-taifunului Haiyan, care a lovit în 2013 Filipinele cu rafale de vânt la fel de puternice (295 km/h) însă timp de 24 de ore. „O asemenea intensitate și o astfel de longevitate nu s-au mai văzut de la începutul erei înregistrărilor prin satelit”, în urmă cu 50 de ani, a declarat pentru AFP Etienne Kapikian, expertă în prognoze la Météo France, relatează Agerpres

Conform Centrului Național al Uraganelor (NHC) din Statele Unite, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic și una dintre cele cele mai violente cinci furtuni care lovesc bazinul Atlantic în ultimii 82 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri