Ancheta privind documentele secrete găsite în casa lui Biden va fi condusă de un consilier special numit de procurorul general al SUA

Data actualizării: Data publicării:
Biden Remarks on the Economy and Inflation, Washington, District of Columbia, USA - 12 Jan 2023
Președintele SUA Joe Biden a ținut joi o conferință de presă privind documentele guvernamentale secrete găsite în locuința sa. Foto: Profimedia Images

Procurorul general american Merrick Garland a anunțat joi numirea unui consilier special pentru a ancheta modul în care președintele Joe Biden a gestionat documente guvernamentale importante – o investigație care ar putea pune sub o lumină proastă o candidatură așteptată pentru un al doilea mandat de președinte în 2024, transmite Reuters.

Înaltul oficial al SUA a făcut anunțul la câteva ore după ce un avocat al Casei Albe a dezvăluit joi că echipa juridică a lui Biden a găsit un al doilea set de documente secrete din vremea în care politicianul era vicepreședinte al SUA, într-un spațiu de depozitare de la casa sa din Delaware. Casa Albă a dezvăluit luni că documente secrete din perioada sa ca vicepreședinte au fost descoperite în noiembrie la o organizație tip „think-tank” din Washington.

Garland a spus că Robert Hur, un fost procuror al SUA în Maryland, va fi consilier special.

Consilierii speciali sunt uneori numiți pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic și-și desfășoară responsabilitățile cu un grad de independență față de conducerea Departamentului de Justiție, inclusiv față de Garland, care a fost numit de Biden. Uneori, consilierii speciali, dar nu întotdeauna, încep urmărirea penală.

Garland a numit în noiembrie un consilier special, pe Jack Smith, pentru supravegherea anchetelor Departamentului de Justriție legate de Donald Trump, inclusiv modul în care fostul președinte republican a gestionat documente secrete și încercarea de a schimba alegerile din 2020. Trump, învins de Biden în 2020, a anunțat în noiembrie candidatura sa pentru președinție.

Un consilier special, fostul director FBI Robert Muller, a documentat în 2019 contactele din timpul președinției lui Trump dintre campania prezidențială din 2016 a omului de afaceri și Rusia, însă nu a găsit suficiente dovezi pentru a formula acuzația de complotare infracțională. Muller nu l-a absolvit pe Trump de obstrucționare a justiției în încercarea lui de a împiedica ancheta privind Rusia, însă procurorul general de atunci, William Bar, numit de Trump, l-a achitat ulterior.

Președintele le-a spus reporterilor joi că va avea șansa de a vorbi despre „toate acestea în curând”, înainte de a citi o declarație pregătită ce reitera informațiile pe care Casa Albă le publicase cu câteva momente înainte.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri