Biden și Trump au câștigat alegerile primare pentru prezidențiale în Michigan. Un număr mare de democrați nu vor vota pentru Biden

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0851628480
În Michigan, unde se află o importantă circumscripție arabo-americană, alegătorii democrați fuseseră îndemnați să marcheze marți buletinele de vot pentru alegerile primare ca fiind „fără angajament”, în semn de protest față de politica lui Biden în Gaza. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a câștigat cu ușurință marți alegerile primare prezidențiale ale democraților din Michigan, însă votul de protest al democraților supărați din cauza sprijinului său pentru războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza a depășit așteptările organizatorilor, transmite Reuters.

Donald Trump a câștigat detașat alegerile primare republicane prezidențiale din acest stat, consolidându-și controlul asupra nominalizării pe care o va face partidul său pentru Casa Albă, în timp ce Nikki Haley, ultima sa rivală, a ocupat un loc secund la mare distanță.

Deși era de așteptat ca Biden și fostul președinte republican Trump să câștige cu ușurință alegerile primare separate ale partidelor lor, numărătoarea voturilor pentru ambii era urmărită îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de slăbire a sprijinului.

În Michigan, unde se află o importantă circumscripție arabo-americană, alegătorii democrați fuseseră îndemnați să marcheze marți buletinele de vot pentru alegerile primare ca fiind „fără angajament”, în semn de protest față de politica lui Biden în Gaza.

Cu aproape jumătate din voturile democraților numărate, numărul alegătorilor „neangajați” era de peste 58.000, potrivit Edison Research, depășind cu mult ținta de 10.000 pe care o sperau organizatorii protestului.

Mulți din comunitatea arabo-americană din Michigan care l-au susținut pe Biden în 2020 sunt furioși, la fel ca și unii democrați progresiști, din cauza sprijinului lui Biden pentru ofensiva Israelului în Gaza, condusă de Hamas, unde zeci de mii de palestinieni au fost uciși.

„Mișcarea noastră a ieșit victorioasă în această seară și ne-a depășit masiv așteptările. Zeci de mii de democrați din Michigan, mulți dintre cei care au votat pentru Biden în 2020, nu se mai angajează pentru realegerea sa din cauza războiului din Gaza”, a declarat într-un comunicat campania Listen to Michigan, care a îndemnat oamenii să voteze fără angajament.

Organizatorii campaniei au promis să ducă ceea ce au numit agenda lor anti-război la Convenția Națională Democrată de la Chicago din august.

Bernie Porn, un sondator din Michigan, a declarat că rămâne de văzut cât de mare va fi problema Orientului Mijlociu pentru Biden în noiembrie, când situația ar putea arăta diferit.

Într-o declarație făcută marți, Biden a spus: „Vreau să mulțumesc fiecărui cetățean din Michigan care și-a făcut vocea auzită astăzi. Exercitarea dreptului la vot și participarea la democrația noastră este ceea ce face America măreață”, a spus el.

Comunicatul nu a făcut nicio referire la Gaza sau la votul „neangajat”.

„Donald Trump amenință să ne tragă și mai mult în trecut, în timp ce urmărește răzbunarea”, a spus Biden.

Rezultatele parțiale au arătat că Biden și Trump au avut un avans general solid. După numărarea a aproape jumătate din voturile estimate ale democraților, Biden avea un sprijin de 80%, „neangajații” obținând 13%. Cu 58% din voturile republicane estimate numărate, Trump avea 67% susținere față de 27% pentru Haley, a precizat Edison Research.

Michigan oferă în mod obișnuit o opțiune „neangajat” ca o modalitate de a pune la îndoială dacă un candidat desemnat are sprijinul bazei partidului. Nu s-a putut stabili câte dintre aceste voturi au fost de protest față de politica lui Biden privind Gaza.

Când fostul președinte democrat Barack Obama a candidat pentru realegerea sa în 2012, el s-a confruntat cu aproximativ 21.000 de alegători „neangajați” în alegerile primare din Michigan din acel an. Biden s-a confruntat cu mult mai mulți.

Se așteaptă ca Michigan să joace un rol decisiv în confruntarea directă din 5 noiembrie a alegerilor prezidențiale din SUA, o posibilă confruntare între Biden și Trump.

Este un stat pe care se va duce o luptă al cărui rezultat ar putea înclina spre oricare dintre partide. Biden l-a învins pe Trump în Michigan cu doar 2,8 puncte procentuale în alegerile din 2020.

„Trebuie să câștigăm pe 5 noiembrie și vom câștiga în stil mare, iar acest lucru nu va semăna cu nimic din ceea ce a văzut cineva vreodată. Va fi fantastic. Dacă vom câștiga Michigan, vom câștiga totul”, le-a spus Trump prin telefon susținătorilor din Michigan.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri